Děti 404: Homosexuální teenageři jsou v Rusku šikanováni

Moskva/Praha - Ruští filmaři Askold Kurov a Pavel Loparev upozornili na pronásledování homosexuálních dětí v ruských školách. Natočili svědectví studentů nazvané Děti-404, podle nichž učitelé označují své žáky s odlišnou orientací za méněcenné a tvrdí, že nemají právo žít. Podobně se vyjadřují i někteří rodiče.

Ruské školy pronásledují homosexuální děti (zdroj: ČT24)

„Velká část ruské společnosti nahlíží na gaye jako na něco nechutného, odporného a na něco, co je potřeba zničit,“ řekla v rozhovoru pro ČT publicistka Ludmila Hamplová. Svou roli sehrávají oficiální informace médií i pravoslavná církev, která není nezávislá, ale je prodlouženou rukou Putina, konstatovala Hamplová.

Dodatek k ruskému zákonu na ochranu dětí, jednomyslně schválený poslanci Státní dumy a podepsaný loni v červnu Putinem, zakazuje „propagaci netradičních sexuálních vztahů“ mezi nezletilými. Za jeho porušení hrozí až statisícová pokuta soukromým i veřejně činným osobám a institucím.

Kurov a Loparev natočili výpovědi 45 ruských teenagerů, kteří trpí kvůli své sexuální orientaci. Film je věnován webovému projektu Děti-404. Zakladatelka této iniciativy Jelena Klimovová jejím prostřednictvím nabízí pomoc právě dětem s odlišnou sexualitou. Číslo v názvu odkazuje na chybové hlášení webového prohlížeče pro neexistující stránku a má naznačit, že pro ruskou společnost gayové mezi teenagery „jakoby neexistují“.

Iniciativa Děti-404 na Facebooku a VKontakte.

Hamplová konstatovala, že česká společnost je ve vztahu k homosexuálům sice relativně liberální, ovšem jen do okamžiku, kdy se to „dotýká vás samotného“. Pro spoustu rodičů je těžko představitelné, že by jejich dítě bylo gayem nebo lesbou, poznamenala Hamplová. Připomněla dále, že podle průzkumu Člověka v tísni mezi teenagery vyšlo v roce 2007 najevo, že s gayi a lesbami má problém 70 procent chlapců.