Paříž s Mistraly zdržuje, Moskva je prý „hodně uražená“

Paříž - Francie zítra nepředá Rusku první ze dvou válečných lodí Mistral, které pro něj vyrábí. Konstruktér podle francouzského ministra obrany ještě nedostal exportní povolení k převodu. Paříž předem avizovala, že se dodávka může odložit kvůli situaci na Ukrajině. Rusko tento postoj ostře kritizuje. Smlouva sice umožňuje tříměsíční zpoždění, důvody ale musí být technické, ne politické. Podle francouzského deníku Le Parisien je Moskva „hodně uražená“.

Moskva do poslední chvíle věřila, že se válečných lodí dočká. Ruská delegace se vzhledem k novým informacím rozhodla do Francie neodcestovat. „K žádnému předání nedojde. Smlouva posun umožňuje, ale jen kvůli technickým problémům. V této souvislosti se ruská agentura Interfax odvolává na nejmenovaný ruský zdroj, který tvrdí, že Francie žádné technické problémy neuvedla. Z toho tedy vyplývá, že jde čistě a jen o politické problémy,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas. 

Šéfa Kremlu to údajně hluboce urazilo. Paříž je ovšem pod velkým tlakem zbytku Západu, aby plavidlo kvůli ukrajinské krizi nepředávala. Transakce dosahuje hodnoty 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard korun).

Karas: Francie zatím Mistraly nedostane (zdroj: ČT24)

Vládní povolení zatím nikde

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian podle AFP řekl, že francouzský konstruktér plavidla, koncern Division systemes navals de surface (DCNS), stále nedostal vládní exportní povolení k uskutečnění transferu. „Dokud francouzský prezident François Hollande neoznámí své rozhodnutí předat loď Rusku, nedojde k žádnému pokroku,“ citovala agentura Interfax svůj zdroj.

První loď nazvaná Vladivostok je prakticky připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii učilo 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. 

Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo. Ukrajina ho ale dál považuje za své území.