Šéf kábulské policie podal demisi, roste počet útoků Talibanu

Hlavní město Afghánistánu bude potřebovat nového velitele policie. Záhir Záhir dnes rezignoval na svou funkci, pravděpodobně v reakci na vzestup smrtících útoků, které v posledních týdnech zasáhly Kábul. Jsou připisovány islamistickému hnutí Taliban a v několika případech byly zaměřeny i na zahraniční osoby.

Taliban zesiluje činnost v Afghánistánu, policejní šéf v Kábulu rezignuje (zdroj: ČT24)

Policejní mluvčí uvedla, že Záhir informoval ministerstvo vnitra, že si nepřeje nadále zastávat vedoucí funkci kábulské policie a ministr jeho rezignaci přijal. Nyní již bývalý šéf policie ale konkrétní důvod odchodu neudal. Za poslední dva týdny nicméně Kábul zasáhla desítka útoků radikálů a zahynulo nejméně třináct lidí. Tento čtvrtek došlo ke dvěma incidentům. V prvním případě byl zabit britský občan, čtyři afghánští civilisté a dalších 33 lidí bylo zraněno. V podvečer útočníci udeřili u cizinecké čtvrti, tentokrát byl cizinec pouze zraněn. V sobotu pak provedli útok na ubytovací zařízení zahraniční nevládní organizace, během nějž zahynul cizinec neurčené národnosti. Ve všech případech měli čin spáchat členové Talibanu.

Cílem atentátu se měl stát i Záhir. Začátkem listopadu do policejních kanceláří vnikl útočník, který při svém sebevražedném výbuchu usmrtil zástupce velitele. V té době se Záhir nenacházel na místě.

Většina zahraničních bojových jednotek má opustit Afghánistán ještě do konce letošního roku a ukončit tak svou třináct let trvající přítomnost. Intervence započala na konci roku 2001 v reakci na teroristické útoky z jedenáctého září. Podle dohody o stažení má ale v Afghánistánu setrvat ještě kolem dvanácti tisíc příslušníků Severoatlantické aliance, kteří budou cvičit a radit afghánským bezpečnostním silám. Pakliže horní komora afghánského parlamentu schválí smlouvu, budou kromě toho i americké jednotky pomáhat při vybraných operacích.

Vydáno pod