Novým uruguayským prezidentem byl zvolen socialista Vázquez

Montevideo - Novým uruguayským prezidentem se stane bývalá hlava státu, socialista Tabaré Vázquez. Podle oficiálních výsledků získal v nedělním hlasování 53,6 procenta hlasů. Jeho soupeř, konzervativní kandidát Luis Lacalle Pou obdržel 41,1 procenta. Tisíce příznivců nového prezidenta vyšly v neděli večer místního času do ulic metropole Montevidea, aby vítězství oslavily.

Čtyřiasedmdesátiletý Vázquez je lékařem, uznávaným specialistou na léčbu rakoviny. „Slibuji, že udělám vše, co je v mých silách, ale nemohu, neměl bych a nechci pracovat sám. Chci počítat se všemi Uruguayci,“ uvedl nový prezident v neděli večer. Vázquez již zemi vládl v letech 2005 až 2010.

Vázquez vyzval opozici, aby se stala součástí národní shody na řešení problémů bezpečnosti, zdravotnictví a školství. Vázquez se rovněž pokusil rozptýlit obavy, že bude zavádět radikální změny. „V rámci ústavy a zákonnosti cokoli. Mimo ústavu a zákonnost nic,“ řekl svým příznivcům. Pou hned po oznámení prvních částečných výsledků hlasování přiznal svou porážku. Prohlásil, že již Vázquezovi telefonoval a popřál mu hodně štěstí.

Když Vázquez zvítězil v prezidentských volbách poprvé, otřásl uruguayskou politikou už tím, že po 170 letech poklidně prolomil dominanci dvou stran. Ve své první prezidentské kampani sliboval změny, které „vyrvou stromy z kořenů“. Nakonec ale vládl poměrně umírněně a vyhnul se změnám ústavy a polarizaci společnosti, jak se to stalo například ve Venezuele.

Právě Vázquezova popularita uvolnila cestu pro zvolení jeho levicového spojence, nyní dosluhujícího prezidenta Josého Mujiky, což je bývalý gerilový bojovník, který je i ve světě známý především svým neobvykle skromným životním stylem.

Vázquez pochází z dělnické vrstvy a vystudoval medicínu. Během svého prvního prezidentského období jednou týdně kontroloval své pacienty, ale v nedávném rozhovoru řekl, že při druhém prezidentském mandátu by se soustředil pouze na výkon funkce.

Druhé kolo uruguayských prezidentských voleb přitáhlo pozornost poté, co Lacalle Pou slíbil ustoupit od plánu současné vlády regulovat produkci, distribuci a prodej marihuany. Vázquez naopak slíbil, že v tomto plánu bude pokračovat, pokud nebude mít negativní dopady.

Lacalle Pou je synem jiného exprezidenta Luise Alberta Lacalleho Herrery, jenž vládl v letech 1990 až 1995. Během své kampaně kritizoval plán na státem řízený trh s marihuanou, ale ujišťoval, že by nezakázal její pěstování doma. Většina Uruguayců podle průzkumů nové zákony o marihuaně odmítá. Zvolení Lacalleho Poua by však podle mnohých voličů znamenalo návrat k tradičnímu systému dvou stran.

Mujica, který během svého pětiletého mandátu legalizoval kromě marihuany i potraty, se o druhé funkční období v řadě nemohl podle ústavy ucházet. Udržuje si ale velkou popularitu; podle nedávného průzkumu za ním stojí až 60 procent lidí.

Uruguayská ekonomika roste už jedenáct let po sobě, loni to bylo o 4,4 procenta HDP. Míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem šesti procent a zatímco v roce 2006 žila v chudobě více než třetina občanů, nyní je to zhruba 11 procent.