Haag stáhl žalobu na keňského prezidenta

Haag – Mezinárodní trestní tribunál (ICC) v Haagu upustil od všech obvinění, jimž čelil keňský prezident Uhuru Kenyatta. Šlo o obvinění ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s organizováním etnických nepokojů po volbách v roce 2007. Pokud by proces začal, stal by se Kenyatta vůbec první aktuálně sloužící hlavou státu, která před ICC stane.

Dnešní oznámení podle agentur jen podtrhuje problémy, jaké má ICC, když se snaží postavit před soud vysoce postavené představitele obviněné i z hrůzných činů. Hlavní žalobkyně ICC Fatou Bensoudaová přitom ještě v září zdůrazňovala, že není možné stáhnout veškerá obvinění proti Kenyattovi jen proto, že keňská vláda s mezinárodním soudem plně nespolupracuje. Nyní připustila, že nemá ani dostatek důkazů, které by jasně prokázaly prezidentovu vinu.

Oznámení se očekávalo, neboť ICC ve středu nařídil žalobcům v případu Kenyatty, aby se během týdne rozhodli, zda budou chtít zahájit proces, nebo všechna obvinění proti němu stáhnou. Obžaloba nedávno soud dokonce požádala o odročení případu, dokud Keňa nebude plně spolupracovat. To ale soudci odmítli.

Uhuru Kenyatta před soudem v Haagu
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Jeden z žalobců v případu, Benjamin Gumpert, už dříve kritizoval postup ICC s tím, že rozhodnutí proces vůbec nezahájit vyšle špatný signál k potenciálním budoucím obviněným. Takový krok se totiž podle něj dá interpretovat i tak, že pokud země dostatečně dlouho odmítá spolupracovat, případ nakonec spadne pod stůl.

Pokud by proces začal, stal by se Kenyatta vůbec první aktuálně sloužící hlavou státu, která před ICC stane. Politik, který prezidentský úřad zastává od loňského roku, byl podle obžaloby hlavním organizátorem vlny násilí, v níž proti sobě po prezidentských volbách v roce 2007 stanuli příslušníci kmene Kikuyu a Luo. Zatímco první z kmenů podporoval vítěze voleb Mwaie Kibakiho, druhý ho obviňoval z volebních podvodů a prosazoval do úřadu hlavy státu Railu Odingu. Kenyatta patřil do Kibakiho tábora. Při násilnostech tehdy zahynulo asi 1 200 lidí a více než 600 000 obyvatel opustilo své domovy.