Ukrajinský den klidu: Střílí se dál

Kyjev - Ukrajinská armáda je připravena prodloužit na neurčito dnešní „den klidu“, který začal na východě Ukrajiny platit dnes ráno. Obě strany ale varují, že v případě napadení budou palbu opětovat. Během dopoledne hlásily obě strany, že zastavení palby dodržují, podle Kyjeva ale povstalci během dneška příměří už několikrát porušili. Členové kontaktní skupiny, která má v Minsku dojednat kroky k trvalému urovnání krize, uspořádají ve středu videokonferenci, při níž se dohodnou na dalších krocích. Chystá se prý i zatím největší výměna zajatců.

Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Viktor Muženko prohlásil, že „teroristé“ porušili příměří nejméně ve dvou případech, a to v citlivé oblasti Debalceve v Doněcké oblasti. Podle zprávy ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany došlo k narušení klidu zbraní dokonce v šesti případech. Povstalci prý napadli armádní pozice palbou z minometů, granátometů a raketometů. Narušování příměří oznámili dnes v poledne i vzbouřenci, podle nichž armáda útočí na postavení separatistů u města Horlivka. Kyjev podobné informace popírá s tím, že „vojáci projevují statečnost a vytrvalost a na útoky nepřítele neodpovídají“.

Jak potvrdil zpravodaj ČT Josef Pazderka, dnešní klid zbraní vypadá podobně jako všechna předchozí příměří - oficiálně se nebojuje, stále ovšem zaznívá střelba. V Kyjevě panuje velká skepse ohledně toho, že by dnešek mohl něco zásadního změnit.

Chystá se výměna zajatců

Povstalci z východoukrajinské Doněcké oblasti údajně připravují zatím největší výměnu zajatců, kterých by mohly být osvobozeny až tři stovky. Při dosavadních výměnách zajatců mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou se přitom ze zajetí dostaly nanejvýš desítky lidí. „Výměna zajatců se připravuje. Pokud neproběhne podle zásady všichni za všechny, mohlo by jít aspoň o 200 až 300 lidí,“ oznámil dnes v Doněcku šéf místních separatistů Andrej Purgin. Obě strany prý intenzivně sepisují seznamy vězněných a řeší se rovněž technické okolnosti výměny. Připravovaná akce by mohla navázat na zastavení palby, které dnes na Donbasu vstoupilo v platnost. Kyjev i separatisté podle dostupných informací zatím klid zbraní dodržují.

Ukrajinský zpravodajský server Cenzor dnes s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedl, že jako rukojmí či válečné zajatce separatisté zadržují 684 Ukrajinců. „Vojáků je v zajetí 181, nezvěstných evidujeme 1 600,“ napsal server s odkazem na zdroj z ukrajinské tajné služby SBU.

K urovnání na Donbasu má přispět videokonference minské skupiny

Členové kontaktní skupiny, která má v běloruské metropoli Minsku dojednat kroky k trvalému urovnání krize na Donbasu, uspořádají ve středu videokonferenci, při níž se dohodnou na dalších krocích. Novinářům v Doněcku to oznámil zástupce separatistů na minských jednáních Denis Pušilin. Kontaktní skupina by se měla sejít v pátek.

Minská kontaktní skupina se poprvé a zatím naposledy sešla v běloruské metropoli 5. září, kdy dohodla klid zbraní mezi ukrajinskou armádou a vzbouřenci. Jejími členy jsou kromě zástupců povstaleckých „lidových republik“ i představitelé Ruska a Ukrajiny, jednání zprostředkují zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Zářijové příměří ale žádná z bojujících stran nedodržovala, a proto ukrajinský prezident Petro Porošenko minulý čtvrtek navrhl nové jednání v Minsku. Kroky k trvalému uklidnění má podpořit dnešní „den klidu“ na Donbasu, kdy by se vojáci i povstalci měli zdržet bojových akcí.

Podle Pušilina má středeční videokonference zahrnovat čtyři hlavní témata. „Je to další dodržování příměří a stažení těžkých zbraní, dále výměna zajatců, odvolání ekonomické blokády Donbasu a oživení zákona o zvláštním statusu povstaleckých území,“ řekl Pušilin. Zákon, který přiznával zónám ovládaným separatisty značnou míru autonomie, Porošenko počátkem listopadu zrušil v reakci na místní volby, které přes odpor Kyjeva na Dobasu uspořádali separatisté.

Schůzka v Minsku se původně měla uskutečnit dnes při příležitosti nově vyhlášeného příměří. Podle povstalců ale vázla dohoda o programu, protože vzbouřenci požadovali odvolání hospodářské blokády, kterou vůči Donbasu zavedl Kyjev. Separatisté požadují hlavně obnovení výplaty sociálních dávek a důchodů pro obyvatele „lidových republik“ v Doněcké a Luhanské oblasti.

Ukrajinský parlament bude jednat o zrušení neutrality

Hned tři návrhy zákona o faktickém zrušení ukrajinské neutrality má tento týden projednat ukrajinský parlament. Podle prezidenta Petra Porošenka je tento krok neodkladný. Úpravu zákona o základech vnitřní a zahraniční politiky země navrhují poslanci Bloku Petra Porošenka, vítězné strany říjnových parlamentních voleb. Svou verzi změn navrhuje rovněž Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka a strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové. Příští parlamentní schůze je podle agentury Unian plánována na čtvrtek.

Všechny tři návrhy shodně upravují zákon tak, že z textu vypouštějí slovo „neutralita“. Náhradou má být formulace o tom, že cílem Ukrajiny je členství v Severoatlantické alianci a podíl na budování a rozvoji systému evropské kolektivní bezpečnosti. Nová verze zákona má rovněž vyloučit účast Ukrajiny v organizacích, které by bránily v politické a hospodářské integraci země s Evropskou unií.

Jaceňuk dnes v parlamentu prohlásil, že ukrajinská armáda se musí svými standardy přiblížit normám NATO a neutrální status musí být zrušen. Krok vyvolává prudký odpor Moskvy, která opakovaně protestuje proti přibližování hranic NATO ke svému území. Proti začlenění Kyjeva do euroatlantických vojenských struktur mají námitky i některé členské státy Aliance v čele s Německem.