CIA: Bush o mučení v Guantánamu věděl. Sám ho schválil

Londýn - Bývalý americký prezident George Bush mladší věděl o brutálním a systematickém týrání vězňů na americké základně v kubánském Guantánamu a schválil ho, třebaže to nyní popírá. Napsal to dnes britský list The Times s odvoláním na mluvčího americké CIA. O tom, jaká situace ve věznici panuje, podle britských novin věděla kromě prezidenta i řada dalších činitelů Bílého domu.

„Byl to prezidentský program, schválený, koordinovaný a řízený přes Bílý dům,“ řekl mluvčí CIA. O mučení podle něj věděl i tehdejší viceprezident Dick Cheney, poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Condoleezza Riceová, ministr spravedlnosti John Ashcroft a několik dalších osob. Nejsou mezi nimi ale tehdejší ministři obrany a zahraničí Donald Rumsfeld a Colin Powell.

O kontroverzních metodách výslechů CIA podal v úterý zprávu vyšetřovací výbor amerického Senátu. Podle něj tajná služba mučením příslušníků teroristické sítě al-Káida dalece překročila právní hranice a výslechové metody byly mnohem horší, než se vědělo. Vedení Republikánské strany ale závěry zprávy kritizovalo a svou práci brání i bývalí šéfové americké rozvědky, kteří senátní zprávu zpochybňují.

Podle mluvčího CIA, na něhož se odvolává list The Times, bylo do programu výslechů zasvěceno zhruba deset klíčových osob v Bílém domě a na ministerstvu spravedlnosti. CIA prý na tomto tvrzení trvá i přesto, že exprezident Bush podle The Times popírá, že by o mučení věděl a že by ho schvaloval.

CIA tvrdí, že existují důkazy o tom, že rozvědka od Bílého domu a ministerstva spravedlnosti opakovaně požadovala právní a politický souhlas s postupy uplatňovanými v Guantánamu a že takový souhlas získala. „Prezident Bush sám ve svém životopisu píše, že o programu diskutoval s (tehdejším šéfem CIA Georgem) Tenetem a techniky (mučení) osobně schválil,“ řekl mluvčí CIA britskému listu.

Profesor Boston University Igor Lukeš: „Zpráva tvrdí, že Bílý dům prezidenta Bushe všechno schválil, ale neznal detaily. Trik je v tom, že Bush věděl, že neví, a tím pádem nevěděl, co nevěděl, úmyslně. V americké politice se tomu říká věrohodná popiratelnost a každý prezident se snaží schovávat se za zeď  takovéto popiratelnosti.“

Do USA se pustilo Rusko, kritika zní u z řad spojenců

Ruské ministerstvo zahraničí vzkázalo USA, že sotva mohou být vzorem demokracie. Podle ruského ministerstva zahraničí zpráva ukazuje na nekontrolované porušování lidských práv Spojenými státy. Ministrův zmocněnec pro lidská práva Konstantin Dolgov označil odhalení za „šokující“ a uvedl, že závěry zprávy jsou „v protikladu ke snahám USA sloužit jako příklad demokracie“.

Na adresu tvrdých praktik CIA míří ale kritika i z řad amerických spojenců. „Doufám, že Spojené státy, náš přítel a spojenec, už podobné akce nebudou opakovat,“ prohlásil dnes šéf turecké diplomacie Mevlut Cavusoglu. Turecko patří k významným americkým spojencům a je pro Washington velmi důležité zvláště v souvislosti se současnou aktivitou islamistů v Iráku a Sýrii, s nimiž sousedí.

Podle druhého muže britské vlády Nicka Clegga mučení nijak nepřispělo k tomu, že by se západní svět cítil bezpečnější. Británie se musí ujistit, že její agenti nebyli přítomni při výsleších, během nichž se používaly násilné metody, uvedl dnes Clegg. Britské tajné služby MI5 a MI6 byly opakovaně obviňovány z podílu na brutálním zacházení s vězni podezřelými z terorismu, vždy ale bez důkazu. Clegg veřejnost ujistil, že v současnosti k podobným výslechům nedochází, mělo by se však podle něj vyšetřit, zda se tak nedělo bezprostředně po 11. září 2001. „Stejně jako všichni ostatní se chci dozvědět pravdu,“ řekl britský vicepremiér. Ministerský předseda David Cameron praktiky popsané americkou zprávou odsoudil už dříve.