Život na Marsu? Vozítko Curiosity objevilo metan

Washington - Na Marsu mohl být v minulosti život. Dokazují to nálezy vesmírného vozítka Curiosity. V atmosféře objevilo metan, v půdě pak organické chemické látky. Američtí vědci zjistili, že Mars kdysi zřejmě zažíval i silné globální hydrologické cykly, při nichž pršelo a sněžilo. Na planetě s velkou pravděpodobností existoval i oceán.

Nález metanu na rudé planetě je pro vědce stěžejní, 95 procent plynu na Zemi totiž pochází z
mikroorganismů. Jeho stopy na Marsu by tak mohly znamenat přítomnost života. Odborníci zatím neidentifikovali zdroj, domnívají se ale, že pochází z podzemních úložišť.

"Čas od času se možná metan nějakým mechanickým nebo tepelným tlakem uvolní a zamíří přes praskliny nebo trhliny ve skále do atmosféry," řekl BBC profesor Sushil Atreya z Michiganské univerzity.

Pozemské teleskopy a družice zkoumající Mars z oběžné dráhy signalizovaly výskyt metanu už dříve. Experti se domnívali, že by živé organismy mohly na rudé planetě přežít pod zemí – daleko od drsných podmínek na povrchu Marsu.

Na Marsu bylo jezero, možná i s mikroby

Testovací vrty a chemické rozbory provedené robotem v pevných horninách Galeova kráteru naznačují, že tam kdysi bylo jezero, v němž teoreticky mohli existovat chemolitotrofní mikrobi. Tyto bakterie rozkládají minerály, aby získaly energii.

Příslušný výzkum podle časopisu ukázal, že analyzované horniny opravdu obsahovaly stopy uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku a síry a vytvářely ideální podmínky pro základní mikrobiální život.

Cílem mise robota Curiosity, který přistál v Galeově kráteru 6. srpna 2012, je zjistit, zda na Marsu někdy v minulosti nebyly příznivé podmínky pro mikrobiální život. Aparát je vybaven kolekcí revolučních nástrojů určených k rozboru vzorků půdy, skal a atmosféry.

Vydáno pod