Sierra Leone válčí s ebolou: Domovní prohlídky a Vánoce bez oslav

Freetown – Zdravotníci v Sieře Leone budou při domovních prohlídkách hledat lidi nakažené ebolou a ty, kteří s pacienty byli v kontaktu. Nařídily to z bezpečnostních důvodů úřady. V západní Africe už na ebolu zemřelo téměř 7 tisíc lidí, právě Sierra Leone patří mezi nejvíce postižené země. O Vánocích proto budou zakázány větší sešlosti. Víkendové nákupy také skončí v sobotu v poledne. A nedělní trhy se nebudou konat vůbec.

Epidemie eboly nejvíc zasáhla Libérii, Guineu a Sierru Leone, kde nových případů stále rychle přibývá. Zdravotníci proto začnou procházet jednotlivé domy a pátrat po nemocných. Všechny podezřelé případy budou převáženy na kliniky, s jejichž vybudováním Sieře Leone pomohla Británie. 

Vláda vyhlásí začátek intenzivní kampaně dnes. Týkat se má hlavního města Freetownu a západní části země, na niž připadá polovina všech nově hlášených případů nákazy v Sieře Leone. „Neukrývejme nemocné. Cílem nového opatření je zamezit šíření viru. Pročešeme všechna místa, abychom zjistili epidemiologickou situaci, budeme nemocné hledat v domech a odvezeme je do léčebných center,“ uvedl prezident před několika dny. Ve Freetownu jsou noční podniky a bary zavřeny už několik měsíců.  

Ebolové centrum v Conakry
Zdroj: ČT24/Lékaři bez hranic

Vánoce ve znamení eboly

Prezident Ernest Bai Koroma také rozhodl, že lidé se budou muset po vánoční modlitbě vrátit domů a všech ostatních oslav se vzdát. Novoroční bohoslužby pak musejí skončit do páté hodiny odpoledne a další oslavy nového roku jsou zakázány.

„Čeká nás období svátků, kdy Sierra Leone slaví v rodinách a veselých sešlostech. Je třeba ale připomenout, že naše země bojuje se zákeřným nepřítelem,“ sdělil ve svém poselství prezident. Vláda rovněž zakázala občanům cestovat mezi jednotlivými okresy a omezila víkendové nákupy jenom na sobotní dopoledne. Nedělní trhy se konat nebudou.