Dodat zbraně Ukrajině? Proč ne, míní Komorowski

Varšava - Polský prezident Bronislaw Komorowski nevidí důvod, který by bránil dodávkám zbraní Ukrajině. Komorowski to dnes prohlásil na tiskové konferenci se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem, který dnes zahájil dvoudenní návštěvu Polska.

„Nikdy jsem neslyšel o žádném embargu na prodej zbraní Ukrajině,“ řekl Komorowski. „Pokud má Ukrajina zájem, tak je samozřejmě Polsko zcela přístupno jednáním (o vojenském kontraktu),“ dodal prezident.

Cesta pro dodávku zbraní na Ukrajinu se otevírá i ve Spojených státech, kde Kongres minulý týden schválil zákon o podpoře svobody na Ukrajině. Právní předpis, který chce ještě tento týden prezident Barack Obama podepsat, zavádí i další protiruské sankce.

Komorowski také řekl, že plně rozumí touze Ukrajiny vykročit po té samé cestě, kterou si před 25 lety po pádu komunismu a rozpadu sovětského bloku vybralo Polsko. „Počítám s pokračováním velmi těsné a přátelské spolupráce a aktivit s cílem podpořit západní ambice Ukrajiny týkající se EU a NATO,“ dodal s tím, že je to důležitý úkol nejen pro Ukrajinu, ale i pro Polsko.

Petro Porošenko během návštěvy Polska
Zdroj: Leszek Szymanski/ČTK/PAP

Porošenko navrhne zrušení neutrality

Před poslanci polského Sejmu a senátory Porošenko prohlásil, že Ukrajina by se měla vydat směrem integrace do euroatlantických bezpečnostních struktur. Po svém návratu do Kyjeva prý hodlá předložit zákonodárcům návrh na zrušení ukrajinské neutrality. Cílem jeho země je prý také podat přihlášku do Evropské unie do roku 2020.

„Dnes v tomto sále jsem se rozhodl, že má země opět nabere kurz směrem k integraci do euroatlantického bezpečnostního prostoru,“ řekl Porošenko. O Severoatlantické alianci (NATO) se přitom ale konkrétně nezmínil. Ukrajinský prezident v polském parlamentu také poděkoval Polákům za „bratrskou pomoc“ jeho zemi v době, kdy ji napadl nepřítel. „Vaše pomoc nebude nikdy zapomenuta,“ dodal Porošenko.

Další kolo mírových rozhovorů možná v neděli

Na východě Ukrajiny od jara pokračují boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Násilí neustalo ani po zářijové dohodě o příměří, nyní Kyjev jedná s rebely o nové podobě klidu zbraní. Porošenko ve Varšavě oznámil, že další kolo jednání o míru by se mohlo konat už tuto neděli.

Schůzka takzvané kontaktní skupiny, tedy zástupců Ukrajiny, povstalců, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Ruska se původně měla uskutečnit již minulý týden, kvůli sporům se ale nekonala. Od jednání, které se bude konat v Minsku, se čeká potvrzení dohody o klidu zbraní, výměně zajatců, stažení zbraní z frontové linie a správním režimu povstaleckých oblastí.

Ukrajinský prezident před týdnem v úterý vyhlásil na Donbasu „den klidu“, který posloužil jako základ stávajícího klidu zbraní. Nyní je situace na východě Ukrajiny oproti dřívějším dnům poměrně klidná, k bojům ale přesto dochází.

Podle OSN si konflikt na východě Ukrajiny vyžádal přes 4 700 obětí.