Zákaz vjezdu na Krym. Ukrajina omezuje dopravu na anektovaný poloostrov

Moskva/Kyjev – Ukrajina omezila železniční spojení s Krymem a přes hranici nepouští ani autobusy. Lidé tak musí na ruskou stranu dojít pěšky. Ruské úřady prý pro ně zavedou kyvadlovou přepravu. Provoz opačným směrem - z poloostrova na Ukrajinu - zatím přerušen nebyl. Kvůli novým sankcím Washingtonu také přestávají na poloostrově anektovaném Ruskem fungovat také americké kreditní karty a omezené jsou i dodávky elektřiny. Aby měl Krym dostatek energie, tak Moskva slíbila dodávky uhlí.

Ukrajina omezila železniční spojení s Krymem (zdroj: ČT24)

Ukrajinské úřady už v pátek nařídily dopravním společnostem zastavit autobusové linky vedoucí na Krym. Autobusy, které už na poloostrov přijely, ale zatím stále nabírají pasažéry k cestě na Ukrajinu a ukrajinská strana je do země pouští.

Ministr dopravy anektovaného Krymu Anatolij Curkin uvedl, že Ukrajina jednostranně přestala vypravovat vlakové soupravy určené pro Krym. Železniční doprava mezi poloostrovem a ukrajinskými městy má totiž být 29. prosince zastavena. Důvodem jsou podle úřadů dluhy a bezpečnost. „Je tu velká pravděpodobnost vjezdu sabotážních skupin vydávajících se za místní obyvatele,“ uvedl mluvčí ukrajinské rady bezpečnosti Andrij Lysenko.

Během dneška přestali celníci na několika hraničních přechodech pouštět i osobní automobily směřující z Ukrajiny na Krym. Podle agentury TASS se problémy týkaly přechodů Armjansk a Perekop, zatímco třetí přechod Džankoj, který je posledním na hranicích s Krymem, fungoval normálně. Podle krymské celní služby už odpoledne Ukrajinci znovu otevřeli přechody pro osobní vozy.

Nedostatek uhlí mají vyřešit dodávky z Ruska

Kyjev za minulý týden taky několikrát přerušil dodávky elektřiny na Krym. Ukrajinské elektrárny mají málo uhlí - kvůli bojům přišly o dodávky z desítek dolů v Donbasu. „Proto omezují svoje spotřebitele a export elektřiny z Ukrajiny do jiných zemí, včetně Krymu,“ dodal ministr energetiky na Krymu Sergej Jegorov.  

Krym nemá dost vlastních zdrojů surovin a Rusko zatím nemůže zásobovat poloostrov po souši. I proto Moskva nabídla Kyjevu pomocnou ruku - až milion tun uhlí měsíčně.