Ukrajinský parlament schválil rozpočet pro příští rok

Kyjev - Ukrajinský parlament dnes schválil rozpočet pro příští rok. Zákonodárci jej potřebovali odsouhlasit co nejdříve, aby země mohla dostat další část finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Již před hlasováním schválili poslanci řadu zákonů ke zlepšení stavu veřejných financí, včetně zavedení dodatečných dovozních cel.

Premiér Arsenij Jaceňuk upozornil, že rozpočet by po jednáních s mezinárodními věřiteli ještě mohl být upraven. „Řada bodů se změní podle toho, na čem se dohodneme s mezinárodními věřiteli,“ prohlásil s tím, že tato jednání začnou 7. ledna.

MMF již koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkovém objemu 17 miliard dolarů (zhruba 387 miliard Kč). Ukrajina zatím z programu obdržela 4,6 miliardy dolarů. Kyjev by rád co nejrychleji získal další část pomoci v hodnotě 2,7 miliardy dolarů.

Program má odvrátit hrozící kolaps ukrajinské ekonomiky. Ta se nyní potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem. Začátkem září měnový fond upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

Ukrajinské úřady by dnes podle dřívějších prohlášení měly přerušit dopravu mezi ukrajinskými městy a poloostrovem Krym, který anektovalo Rusko. Ukrajinští celníci na několik hodin zastavili dopravu směrem na Krym již v sobotu.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna vyžádal více než 4 700 obětí. Od 5. září, kdy se Kyjev v Minsku dohodl se separatisty na příměří, padlo podle armády 203 příslušníků vládních sil, dalších 818 utrpělo zranění.

V běloruském Minsku by se dnes mohlo uskutečnit odkládané setkání takzvané kontaktní skupiny, tedy zástupců Ukrajiny, proruských separatistů, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Povstalci také v neděli ohlásili, že se kvůli dodržování mírových dohod z Minsku připravují na jednání s velením ukrajinské armády. Termín ani jedné z obou schůzek ale nebyl upřesněn.

Ukrajina schválila rozpočet (zdroj: ČT24)
Vydáno pod