Avdijivka mizí z povrchu zemského. Může se stát „druhým Bachmutem“, připustili Ukrajinci

Ruské síly zintenzivnily svůj útok na Avdijivku v Doněcké oblasti. Město na frontě se pokoušejí obklíčit, do bojů je nasazen tankový sbor i zkušení bojovníci Wagnerovy skupiny. S výhledem na další zhoršení bezpečnostní situace evakuovala radnice své zbývající pracovníky. Stejný krok doporučuje i obyvatelům, kteří živoří pod troskami domů. Někteří civilisté však odejít odmítají.

Až čtrnáct raket denně dopadne do Avdijivky, města koksáren o 29 kilometrech čtverečních na frontové linii v Doněcké oblasti. Kromě toho na ni míří i ruské granáty a letecky shazované bomby. Obytné čtvrti jsou zavalené ruinami rozstřílených domů, ulice zablokované vraky vozidel a zasypané sutinami, ze kterých trčí kusy nevybuchlé munice. Je téměř nemožné po nich projet autem.

„Avdijivka se čím dál více podobá scénám z postapokalyptického filmu,“ popsal situaci představitel ukrajinské vojenské správy Vitalij Barabaš na Telegramu. Město je podle něj „vymazáváno z povrchu zemského“.

Nachází se jen asi deset kilometrů od severních předměstí Doněcku, které je pod ruskou kontrolou od roku 2014, a zhruba padesát kilometrů jihozápadně od dalšího těžce poznamenaného města na frontě, Bachmutu. Před začátkem plnohodnotné ruské invaze v Avdijivce žilo 30 tisíc lidí. Teď v jejích sklepích živoří asi dva tisíce civilistů.

„Sedí a zírají do prázdna“

Pravidelně za nimi chodí dvojice policistů, která se je, často marně, snaží přesvědčit k evakuaci. Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci radnice rozhodla o stažení svých pracovníků a v úterý oznámila zákaz vstupu dobrovolníků a novinářů do města.

Těsně předtím Avdijivku navštívili reportéři listu The New York Times. „Zbývající obyvatelé žijí ve vlhkých, svíčkami osvětlených sklepích pod paneláky ze sovětské éry, prosycených dusivým zápachem, kde si zřídili postele, provizorní kuchyně, knihovny a malé pravoslavné svatyňky,“ popsali.

K rozhodnutí zůstat dospěli z různých důvodů. Někteří tvrdí, že jsou příliš nemocní, jiní říkají, že jsou na přestěhování příliš chudí. „Další se zdají být po měsících ostřelování psychicky paralyzováni. Mnozí jen sedí na postelích a zírají do prázdna,“ napsali novináři The New York Times.

Upozornili, že region má tradičně silné vazby na Rusko, ukrajinská loajalita se tak v Avdijivce někdy drolí. Část obyvatel podporuje Rusko a z ostřelování jejich obce obviňuje obě strany konfliktu. Z obavy o svou bezpečnost proto civilisté novinářům například nechtěli sdělit svá jména.

Na přítomnost proruských informátorů ve městě upozornila také místní radnice. Rozhodla se proto k radikálnímu kroku – vypnutí mobilního signálu.

Avdijivku se ruské síly pokoušejí obklíčit

Naděje na blízké zlepšení situace je však nyní mizivá. Zahraniční experti naopak upozorňují, že se ruské síly chystají na město zaměřit ještě více. Avdijivka by se mohla stát „druhým Bachmutem“, připustil minulý týden mluvčí ukrajinské armády Oleksij Dmytraškovskyj.

Právě u Bachmutu se nyní ruské jednotky přeskupují, upozornili experti amerického Institutu pro studium války (ISW). Okupanti podle nich zřejmě odklánějí část svých sil a prostředků právě na Avdijivku.

Zatímco u Bachmutu však byli nasazováni zejména špatně vycvičení žoldnéři takzvané Wagnerovy skupiny z řad naverbovaných trestanců, do Avdijivky nyní míří zkušení bojovníci wagnerovců, kteří mají podpořit vyčerpané a méně schopné jednotky naverbované v oblastech Donbasu okupovaných už od roku 2014. „Pokud wagnerovci opravdu bojují u Avdijivky, tak by to vysvětlovalo omezený taktický úspěch (Rusů) v této oblasti za poslední týden,“ uvedl ISW.

O upřednostnění posílení pozic u Avdijivky ze strany Ruska hovoří i britská vojenská rozvědka. V pravidelné zprávě uvedla, že se jednotky Moskvy snaží město obklíčit. Útočí na něj z několika stran najednou.

Podle britských zpravodajců vyslalo ruské vedení na město první velkou tankovou formaci od srpna 2022. Přestože její členové prošli výcvikem v Bělorusku, provázejí tento armádní sbor podle četných svědectví „problémy s nedisciplinovaností a špatnou morálkou“ a „vykazuje omezenou bojovou efektivitu“.

Okupační síla složená z branců okupovaného Donbasu, tankového sboru ruské armády a zkušených wagnerovců nyní u Avdijivky postoupila, podle britského ministerstva obrany však „pouze nepatrně a za cenu velkých ztrát obrněných vozidel“.

Ve svém tlaku však bude Rusko zřejmě dále pokračovat. Ve sklepích domů na frontové linii mezitím živoří Ukrajinci, kteří nechtějí nebo nemohou odejít. Bez elektřiny, vody, mobilního signálu i bez naděje na to, že se situace v Avdijivce brzy zlepší.