„Odvaha je nakažlivá.“ Osobností roku časopisu Time je Zelenskyj

Jako osobnost roku 2022 označil časopis Time ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který stojí v čele země napadené Ruskem. Ačkoliv to byl i Zelenskyj, který před únorem riziko plnohodnotné invaze zlehčoval, v roli válečného lídra se osvědčil, píše časopis. Vedení bojů přenechal generálům a sám se angažuje hlavně v informační válce – přesvědčuje spojence a Ukrajincům dodává odvahu v odporu pokračovat.

„Zelenského úspěch jako válečného vůdce spočívá v tom, že odvaha je nakažlivá,“ napsal časopis Time. Odvahu podle listu rozšířil mezi politické vedení země jednoduchým krokem – tím, že z Ukrajiny po vpádu ruské armády neuprchl, i když cílem okupantů bylo jej zabít nebo zajmout a svrhout ukrajinskou vládu.

„Pokud vám to připadá jako přirozená věc, kterou by měl vůdce v krizi udělat, vezměte v úvahu historický precedens,“ napsal časopis s tím, že jen půl roku před invazí prchl z hlavního města afghánský prezident, když se k němu blížily jednotky Talibanu. Podobně z Kyjeva utekl Viktor Janukovyč v roce 2014, když se protesty rozrostly nad jistou míru.

Svou počáteční odvahu podle časopisu Time Zelenskyj stvrdil v dalších měsících. Například když se přes protesty své ochranky vydal do Chersonu po osvobození města, což sám ukrajinský prezident označil za „trochu lehkomyslné“ rozhodnutí.

„Rusové zničili infrastrukturu města, které zůstalo bez vody, elektřiny a tepla. Jeho předměstí bylo poseto minami. Vládní budovy byly obehnány dráty. Na dálnici do Chersonu výbuch zničil most a učinil ho neprůjezdným. Při útěku byli Rusové také podezíráni, že za sebou nechávají agenty a sabotéry, kteří by se mohli pokusit přepadnout prezidentský konvoj, zavraždit Zelenského nebo ho vzít jako rukojmí,“ popsal časopis situaci v městě.

Prezident Zelenskyj v osvobozeném Chersonu
Zdroj: krainian Presidential Press Service / REUTERS

Prezident s telefonem bojuje v informační válce

Podle časopisu Zelenskyj exceluje v informační válce. Vstupem do města, které ruský vůdce Vladimir Putin jen nedlouho předtím nezákonně připojil k Rusku, Zelenskyj „udělal díru do příběhů o dobytí a imperiální slávě, kterými ruští propagandisté už měsíce ospravedlňovali válku“. Jeho návštěva Chersonu zároveň posílila vůli Ukrajinců pokračovat v bojích i přes zimu, napsal Time.

Zatímco většina lidí v okolí prezidenta je vybavená útočnými puškami, Zelenského hlavní zbraní je jeho telefon. Jeho prostřednictvím oslovuje národ i celý svět – jeho noční projevy na sociálních sítích a hovory se zahraničními spojenci jsou podle Time stejně rozhodující jako počet tanků v ukrajinské armádě.

Životopis současného prezidenta přitom před invazí příliš nenasvědčoval tomu, že bude ochoten postavit se na odpor a bojovat. Herec a filmový producent, který se do čela země postavil teprve v roce 2019, nikdy nesloužil v armádě a ani se o její záležitosti příliš nezajímal.

Ze šprýmaře houževnatým vůdcem

Podle listu se však muž v čele napadené země od začátku bojů proměnil.  „Poradci, kteří ho kdysi považovali za lehkovážného, nyní chválí jeho houževnatost. Maličkosti, které ho kdysi rozčilovaly, nyní nevyvolávají víc než pokrčení ramen. Některým jeho spojencům se stýská po starém Zelenském, šprýmaři s chlapeckým úsměvem. Ale uvědomují si, že teď musí být jiný, mnohem tvrdší a hluchý k rozptýlení, jinak by jeho země nemusela přežít,“ uvedl časopis.

Ze zábavního průmyslu si navíc přinesl schopnost číst dav a reagovat na jeho očekávání. Rozhodnutí setrvat v Kyjevě i po začátku invaze navíc ztížilo možnost utéct všem jeho podřízeným. Stejně tak se i mnozí Ukrajinci raději chopili zbraní a postavili se na odpor.

List Time připomněl, že Zelenskyj před 24. únorem zlehčoval rizika plnohodnotné invaze, před kterou varovaly americké zpravodajské služby. Také během bojů se Zelenskyj do armádní strategie příliš nezapojil – ve vedení boje dal volnost svým generálům. On sám se soustředil na přesvědčování světa, že Ukrajina může s pomocí spojenců tento konflikt vyhrát.

Zelenskyj časopisu řekl, že letošní invaze je jen posledním ruským pokusem za poslední staletí podmanit si Ukrajinu. Jeho záměrem je, aby byl poslední. Je však ještě příliš brzy na to, abychom mohli posoudit, zda se tohoto cíle podaří dosáhnout, řekl Zelenskyj.