Ukrajinci postupují v Charkovské oblasti a zvyšují tlak na strategický Kupjansk

Generální štáb ukrajinské armády ve své ranní svodce poprvé informuje o úspěšné ofenzivě ukrajinských jednotek v Charkovské oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj už ve čtvrtek večer v pravidelném proslovu potvrdil osvobození strategicky důležitého města Balaklija na severovýchodu země. Pozornost se nyní soustřeďuje na strategický Kupjansk. Boje v blízkosti tohoto města potvrdil i představitel Ruskem dosazené správy Charkovské oblasti.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

„Obranné síly vedou úspěšnou protiofenzivu v Charkovské oblasti. Díky šikovným a dobře koordinovaným akcím se jim s pomocí místního obyvatelstva podařilo za tři dny postoupit o skoro padesát kilometrů,“ uvedl generální štáb s tím, že podle informací ukrajinské rozvědky utrpěly ruské jednotky významné ztráty.

Rusové se snaží evakuovat raněné vojáky a poničenou techniku od dvou obcí, které leží nedaleko Balakliji. 

Kupjansk klíčem k odstřižení zásob

Úspěšná ofenziva Ukrajinců povede dle amerického Institutu pro studium války (ISW) k tomu, že vojáci okupované země pravděpodobně do 72 hodin dobydou město Kupjansk v Charkovské oblasti. Institut ve svém posledním hodnocení vývoje invaze napsal, že ukrajinské úspěchy na linii Charkov-Izjum podkopávají důvěru v ruské velení v podobné míře, jak tomu bylo při neúspěšném pokusu ruských sil o překročení řeky Severní Doněc v polovině května.

Zmíněný Kupjansk je od Charkova vzdálen přibližně sto kilometrů a pro ruskou armádu představuje velmi důležitý železniční a zásobovací uzel, na kterém je závislá řada bojujících jednotek. Pokud se Ukrajincům město a s tím spojené silnice a železnice podaří obsadit, odstřihnou ruskou armádu od zásob.  

„Ruské síly drží Kupjansk nehledě na těžkou situaci,“ napsala ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na Rusy dosazeného náčelníka Kupjansku Maxima Gubina, podle kterého fronta prochází obcí Ševčenkove.

Na sociálních sítích se už dokonce šíří fotografie, která zobrazuje ukrajinské vojáky u Kupjansku, ukrajinská média se k tomu ale doposud nevyjádřila.

V tuto chvíli není jasné, zda Kreml dokáže zmobilizovat dostatek plně vybavených a vycvičených jednotek, aby v Charkovské oblasti zabránil kolapsu.

Ukrajinští vojáci údajně zajali ruského generála

Ukrajinský postup a mlčení ruského ministerstva obrany nicméně už vyvolalo kritiku mnohých ruských blogerů zabývajících se vojenstvím a debaty o tom, proč Rusové nebyli schopni udržet kontrolu nad městem Balaklija.

Někteří z nich tvrdí, že se Rusové z Balakliji částečně stáhli, podle jiných je Ukrajinci z města vyhnali. Další se pozastavovali nad tím, že jednotky ruské Národní gardy, která je podřízená přímo Vladimiru Putinovi, dostatečně nekoordinovaly obranu nebo neměly dostatečné dělostřelecké kapacity k tomu, aby zabránily ukrajinským protiútokům v této oblasti, uvádí ISW.

Při osvobozování města Balaklija také podle dosud oficiálně nepotvrzených zpráv obranné síly údajně zajali ruského generála Andreje Syčevoje, velitele jednoho ze čtyř uskupení ruských vojsk na Ukrajině.

„Veškeré informace se prověřují, protože jsou možné různé varianty a musíme se přesně ujistit, že ten člověk má něco společného s velením,“ řekl v ukrajinské televizi 24kanal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Podle televize ale nejprve zmínil, že byl zajat v uniformě podplukovníka.

„Zdá se, že to není obyčejný podplukovník, ale generálporučík ruské armády Andrej Syčevoj, který velí uskupení Západ. Jestli je to pravda, tak už je to zajímavé. Za generálporučíka by se dalo vyměnit velice mnoho našich důležitých chlapů (v ruském zajetí). Velice mnoho!“ okomentoval ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Pokud se tyto zprávy potvrdí, byl by to „největší úlovek“ od dob druhé světové války, tvrdí ukrajinští komentátoři.

Peskov situaci odmítl komentovat

Ruské oficiální zdroje o ukrajinské protiofenzivě na východě země mlčí i nadále. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury TASS odmítl reagovat na prosbu novinářů, zda by mohl okomentovat situaci v Charkovské oblasti a kolem Balakliji. „Pokud jde o průběh speciální vojenské operace, je potřeba se obrátit na mého kolegu (mluvčího ruského ministerstva obrany Igora) Konašenkova,“ řekl Peskov.

Ruské ministerstvo obrany také zveřejnilo video, které dokumentuje přesun ruských vojsk do oblasti kolem Charkova. Na záznamu je vidět například konvoj s obrněnými transportéry BTR-82A a houfnice D-20, uvedla agentura TASS. Ruský resort obrany kromě toho sdělil, že se vojákům u Charkova podařilo zničit jeden z raketových systémů HIMARS, které Ukrajině dodaly USA. Moskva se ničením raketometů chlubí velmi často, nic ale nenasvědčuje tomu, že by o ně Ukrajina přicházela.

Obránci ale připouštějí, že na západních zbraních jsou závislí. „Otázkou je čeho jsme schopni dosáhnout, kde jsou hranice našeho vyčerpání a jak dlouho nám bude trvat než nashromáždíme nové zásoby. Jsme absolutně závislí na západní pomoci,“ uvedl poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Ruskem ovládaná okupační správa vyhlásila evakuaci civilistů

Šéf loutkové ruské správy Kupjansku Maxim Gubin ale uznal, že se k městu přibližují boje. „Ukrajinské síly vedou aktivní bojové akce v Ševčenkivském okresu,“ sdělil podle agentury RIA Novosti ve vysílání ruské televize. Dodal, že ruští vojáci mají nad Kupjanskem nadále kontrolu, přestože situace na místě je „složitá“. 

Následně Rusy dosazené úřady ohlásily evakuaci civilistů z Kupjanska, Izjumu a městyse Velykyj Burluk. „(Evakuace) se koná hlavně z města Kupjansk a z města Izjum. Teď přišly zprávy, že Velykyj Burluk se ocitl pod dělostřeleckou palbou, a proto také byli lidé samozřejmě vybídnuti, aby odešli do bezpečnějších míst,“ řekl v ruské televizi Vitalij Gančev, kterého agentura TASS citovala jako šéfa Charkovské oblasti.

Před ruským hraničním přechodem Logačevka v Belgorodské oblasti vznikla fronta běženců z Charkovské oblasti o délce tří až čtyř kilometrů, uvedl zpravodaj agentury RIA Novosti. Na osvobozená území v Charkovské oblasti se vrátila ukrajinská policie, která zjišťuje informace o válečných zločinech a kolaborantech, uvedla v pátek ukrajinská správa.

„Každá (Rusy okupovaná) obec v Charkovské oblasti je pod masivní dělostřeleckou palbou,“ prohlásil Gančev podle TASS.

Ještě dříve Rusy dosazený náčelník Kupjanska Maxim Gubin v televizi tvrdil, že ukrajinské jednotky z amerických raketometů HIMARS ostřelují civilní objekty a civilisty. Do města se podle Gubina pokoušejí proniknout „diverzanti“ z ukrajinské armády. 

Více než tisíc civilních obětí

Poslední noční ostřelování Charkovské oblasti si vyžádalo čtyři oběti, informoval podle ruské redakce BBC gubernátor Oleh Syněhubov. Dva lidé podle něj zemřeli přímo v Charkově. Útoky na toto druhé největší ukrajinské město si od února vyžádaly životy více než tisíce civilních obyvatel, podotkla BBC. Starosta města Ihor Terechov napsal, že páteční ostřelování zasáhlo mimo jiné vzdělávací zařízení.

Ruské vzdušné síly dále podnikly i nálety na nemocnici ve vesnici Velyka Pysarivka v Sumské oblasti, sdělil podle agentury Unian tamní předseda oblastní administrativy Dmytro Žyvyckyj. Útok si podle něj vyžádal zranění civilních obyvatel. Zasažené zdravotnické zařízení bylo zničeno.

Velení ukrajinské armády Rusko obvinilo, že v Chersonské oblasti používá ukrajinské civilní obyvatelstvo jako živý štít. Taková situace nastala podle něj v obci Velika Oleksandrivka, kterou ruští vojáci kvůli ukrajinské protiofenzivě uzavřeli a zakazují lidem výjezd z města i návrat.