Rusové ostřelují poslední most v Severodoněcku a chtějí město odstřihnout, uvádějí tamní úřady

Rusové zničili druhý ze tří mostů vedoucích do Severodoněcku a ostřelují poslední s cílem město zcela odstřihnout, oznámil podle listu Ukrajinska pravda předseda správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Útok na západě Ukrajiny zasáhl vojenský objekt, Rusové tvrdí, že tam zničili sklad západních zbraní. V Chersonu a Melitopolu rozdali okupanti první ruské pasy.

Ruské ostřelování během uplynulých 24 hodin připravilo o život tři civilisty v Charkovské oblasti, další čtyři vyvázli se zraněním. V Dněpropetrovské oblasti ruská palba s použitím kazetové munice v neděli zabila ženu, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní úřady.

Hajdaj uvedl, že ruská vojska zničila druhý ze tří mostů spojující Severodoněck s Lysyčanskem a třetí most je pod palbou. „Chtějí (Rusové) úplně odříznout Severodoněck od možnosti evakuovat lidi odtud či sem přivážet munici a posily,“ řekl podle ruskojazyčného webu BBC. Situaci v Severodoněcku popsal jako těžkou, ale Rusům se podle něj dosud nepodařilo město dobýt. Příští dva dny budou podle něj rozhodující.

Podle dřívějšího vyjádření Hajdaje má Ukrajina stále pod kontrolou průmyslovou oblast Severodoněcku a chemickou továrnu, kde se před ruským ostřelováním skrývají stovky lidí. Podle sobotního tvrzení Ruskem podporované separatistické skupiny je v chemičce Azot uvězněno také tři sta až čtyři sta ukrajinských bojovníků.

Události: Na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje (zdroj: ČT24)

Hajdaj už dříve také uvedl, že ruské síly nyní ovládají většinu tohoto města v Luhanské oblasti a řekl, že ruské ostřelování chemické továrny zažehlo velký požár po úniku ropy. Není známo, zda oheň hořel ještě v neděli.

„Nikdo nemůže říci, zda a kolik obětí bylo za posledních 24 hodin v Severodoněcku, kde pokračují intenzivní boje,“ uvedl v neděli Hajdaj na síti Telegram. „Ano, lidé byli neustále v krytech, ale Rusové střílejí na obytné oblasti celé hodiny a používají těžké dělostřelectvo,“ napsal. „Všichni se teď pravděpodobně chtějí evakuovat, ale zatím taková možnost neexistuje.“

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že Rusové kvůli své palebné převaze postupně získávají terén v Severodoněcku a okolí.

Útok na západě Ukrajiny

Při raketovém útoku na město Čortkiv v Ternopilské oblasti na západě Ukrajiny utrpělo v sobotu zranění dvaadvacet lidí. Uvedl to předseda regionání správy Volodymyr Truš, podle kterého jsou mezi zraněnými i ženy a dvanáctilleté dítě.

„Zničena byla část vojenského objektu a poškozeny byly také čtyři pětipatrové domy obývané civilisty.“ List Ukrajinska pravda napsal, že šlo o první ostřelování v Ternopilské oblasti od začátku dubna.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury Interfax tvrdí, že ruská armáda v Ternopilské oblasti řízenými střelami Kalibr zlikvidovala velký sklad západních zbraní.

Zelenskyj: Ukrajinská armáda osvobodila další vesnici na jihu

Ukrajinci postupně osvobozují jih země, uvedl prezident Zelenskyj. „Dnes (v sobotu) přibyla na seznamu osvobozených obcí vesnice Tavrijske,“ řekl Zelenskyj o postupu ukrajinské armády v Chersonské oblasti. „K určitému pokroku došlo také v Záporožské oblasti,“ citoval z jeho pravidelné večerní videozprávy web listu The Kyiv Independent.

Předseda správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko uvedl na sociální síti Telegram, že při sobotním ostřelování tamních vesnic Netajlovo a Staryj Karavan zemřeli nejméně dva civilisté a deset dalších utrpělo zranění.

Exploze v okupovaných městech

V centru okupovaného Melitopolu na jihu Ukrajiny v neděli večer během oslav Dne Ruska zahřměl silný výbuch, který byl slyšet i v dalších čtvrtích tohoto druhého největšího města Záporožské oblasti. Předpokládá se, že u budovy ministerstva vnitra, které řídí lidé kolaborující s Ruskem, explodoval automobil. Zranění utrpěli čtyři lidé, uvedl na svém webu list RBK-Ukrajina s odvoláním na místní média.

Místní představitelé kolaborující s okupačními silami z „teroristického útoku“ obvinili ukrajinské nacionalisty. Ukrajinská média ale podle deníku předem varovala, že okupanti chystají na Den Ruska provokaci, aby z ní obvinili ukrajinskou stranu.

Výbuchy v neděli zahřměly i v okupovaném Berďansku, část města kvůli tomu zůstala bez elektřiny, dodal RBK-Ukrajina. Mluvčího městského zastupitelstva Danyjil Vodolazkyj podle agentury Unian uvedl, že okupanti vysvětlovali výbuchy jako elektrický zkrat, aby utajili, že ve skutečnosti v centru města hořela ruská vojenská auta s písmenem zet jako rozpoznávacím znakem.

Okupanti rozdali v Chersonu a Melitopolu první ruské pasy

Okupanti také v sobotu v Melitopolu a v Chersonu v Chersonské oblasti rozdali první ruské pasy. Uvádí to americký Institut pro výzkum války (ISW) s odkazem na vyjádření okupačních sil pro agenturu Interfax a ukrajinské zdroje.

V Chersonu dostalo doklad pětadvacet lidí, v Melitopolu třicet. Ukrajinští představitelé tvrdí, že ruské pasy dostávají pouze kolaboranti a členové místních okupačních úřadů, ale ISW tuto informaci nebyl schopný ověřit.

Šéf Kremlu Vladimir Putin v květnu podepsal dekret, který obyvatelům okupované Chersonské a Záporožské oblasti usnadní podání žádosti o ruské občanství. Ukrajina krok Moskvy považuje za „závažné narušení územní celistvosti“ a obává se, že Ukrajinci budou k přijetí ruského občanství nuceni.