Kyjevem otřásly silné exploze. Pokračují boje kolem Iljičovy ocelárny v Mariupolu

Události: Další den bojů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Zprávy o explozích přicházely v noci z Kyjeva – který předtím varovaly Spojené státy, že mu hrozí raketové útoky na velitelská centra – ale i z Charkova, Chersonu a také Ivano-Frankivsku na západě Ukrajiny. Letecký poplach byl podle webu Kyiv Indpendent vyhlášen ve všech oblastech země. Rusko tvrdí, že zasáhlo raketami továrnu na okraji metropole a pohrozilo, že raketové útoky na Kyjev ještě zesílí.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Podle agentury Reuters byly výbuchy, které byly v noci na Velký pátek slyšet v Kyjevě, nejsilnější od doby, kdy se z okolí stáhla ruská vojska. BBC uvedla, že se výbuchy ozvaly na jihozápadě metropole.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že cílem raketového útoku byla továrna Vizar, která je právě na jihozápadě – v bezprostřední blízkosti železniční trati do Lvova. Rusko tvrdí, že se v závodu vyrábějí a opravují střely včetně protilodních raket. Moskva zároveň pohrozila dalšími útoky na hlavní město Ukrajiny. „Množství a rozsah raketových útoků na cíle v Kyjevě se zvýší v odpovědi na každý teroristický útok nebo sabotáž na ruském území spáchaný kyjevským nacionalistickým režimem,“ stojí v prohlášení ruského ministerstva, které ve čtvrtek obvinilo Ukrajinu z ostřelování několika příraničních obcí v Rusku.

Útok na Kyjev následoval poté, co se potopila vlajková loď ruské Černomořské flotily křižník Moskva. Ukrajinské úřady před tím prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily ukrajinské protilodní střely Neptun. Rusko se k příčině potopení křižníku nevyjádřilo.

Později večer BBC napsala, že Rusko uspořádalo na počest ztráty křižníku Moskva smuteční obřad. Ten se konal v Sevastopolu, v základně flotily na Ruskem anektovaném Krymu.

Kromě Kyjeva přicházely v noci zprávy o explozích i z dalších míst – Charkova či Chersonu, kde se bojuje, ale také z Ivano-Frankivsku. Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že Rusové ve čtvrtek v oblasti Charkova stříleli na evakuační autobusy. Zemřelo sedm lidí, 27 bylo zraněno. Ukrajinští pohraničníci uvedli, že v pátek dopoledne čelili v Černihivské oblasti minometnému ostřelování ruského území. Podle ukrajinských zdrojů se tento útok obešel bez obětí.

Rusko naopak souseda, proti němuž vede válku, obvinilo z leteckého útoku na příhraniční vesnici Klimovo. Agentura TASS uvedla, že utrpělo zranění osm lidí a poškozeno bylo přes dvacet budov.

Ukrajina hlásí odražení útoků na Donbasu

Obě strany se hlásí k novým bojovým úspěchům. Generální štáb ukrajinské armády tvrdí, že se ve čtvrtek, případně v noci bojovalo v Doněcké a Luhanské oblasti. Ruská armáda se opět pokusila obsadit města Popasna a Rubižne. Ukrajinská armáda tvrdí, že útok odrazila a zničila větší množství ruské vojenské techniky, což však zatím nelze ověřit.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že při útoku v Charkovské oblasti zahynulo třicet údajných „žoldnéřů“ z polské jednotky. Varšava ovšem popřela, že by nějaká polská dobrovolnická jednotka existovala, o tom, že by na Ukrajině zahynulo větší množství Poláků, má rovněž pochybnosti. Mluvčí ministerstva zahraničí Lukasz Jasina řekl webu týdeníku Wprost, že „není přesvědčen, že by to byla pravda“.

V oblasti Chersonu a Mykolajivu ruští vojáci opevňují své pozice, doplňují zásoby paliva a vysílají drony na průzkum okolí, tvrdí ukrajinská armáda. Cherson je jediným větším ukrajinským městem, které ruská armáda ovládla od 24. února, kdy invaze na Ukrajinu začala. V Chersonské oblasti si obě armády v noci na pátek vyměnily malý počet zajatců: Ukrajina vydala Rusku čtyři zajatce, Rusko Ukrajině pět.

Situace v Mariupolu je kritická, řekl velitel obránců

Moskva také oznámila, že její vojáci mají plně pod kontrolou huť Iljiče v Mariupolu. Situaci ve městě, které se nachází v ruském obklíčení, označil za kritickou velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volyna, jehož vojáci město brání. Ukrajinská strana však hlásí pokračující boje z okolí ocelárny a také z přístavu.

Volyna deníku Ukrajinska Pravda řekl, že Mariupol nyní může zachránit jedině rychlá vojenská operace, která by ukončila blokádu města, nebo politické jednání. Obránci města se podle něho nehodlají vzdát a jsou připraveni bojovat, situace se ale zhoršuje.

Volynova brigáda se v posledních dnech spojila s plukem Azov a vojáci se opevnili v komplexu oceláren Azovstal, který má rozlohu jedenácti kilometrů čtverečních. Předtím se 36. brigáda námořní pěchoty snažila uhájit pozice v továrnách Azovmaš a Iljič, ale došly jí zásoby jídla i munice.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk odpoledne potvrdil, že pouliční boje v Mariupolu pokračují. Aktivní boje hlásí z okolí Iljičovy ocelárny i z oblasti přístavu. Motuzjanyk dále řekl, že Rusko poprvé od začátku invaze použilo k útoku na přístavní město bombardéry s dlouhým doletem. Rusko podle mluvčího soustředí své úsilí na ovládnutí Mariupolu, který leží v Doněcké oblasti, a také měst Rubižne a Popasna v Luhanské oblasti.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko uvedl, že část Volynovy brigády se připojila k pluku Azov, část Rusové zajali. Ruská armáda ve čtvrtek tvrdila, že tento týden se jí vzdalo 1160 příslušníků ukrajinské námořní pěchoty, ale jak podotýká agentura AP, tyto informace nelze ověřit. Ukrajinská strana tvrdí, že kapitulovaly desítky vojáků. 

V obleženém Mariupolu stále živoří asi sto tisíc lidí, kterým podle šéfa Světového potravinového programu Davida Beasleyho hrozí „vyhladovění k smrti“. Starosta Bojčenko v úterý řekl, že podle odhadů již v Mariupolu zemřelo přes 20 tisíc civilistů.

Městská rada obvinila Rusy, že v lokalitách, které mají pod kontrolou, začali exhumovat těla pochovaná na dvorcích mezi obytnými domy a nedovolují místním, aby tam pohřbívali další lidi. Podle ukrajinské strany ve městě funguje 13 ruských mobilních krematorií. Radnice tvrdí, že tak Rusové chtějí zakrýt stopy po válečných zločinech.

Zelenskyj: Hlavním cílem Rusů je zničení Donbasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se o potopené válečné lodi zmínil v nočním videoposelství, v němž vzdal hold těm, kteří „zastavili postup nekonečných konvojů ruské vojenské techniky“ a také těm, „kteří ukázali, že ruské válečné lodi mohou jít akorát… ke dnu.“ Ukrajincům řekl, aby byli hrdí, protože přežili 50 dní ruské invaze, byť jim samotné Rusko „dávalo maximálně pět“.

Zelenskyj ve svém projevu také prohlásil, že ruská armáda na Ukrajině opakuje zvěrstva druhé světové války. Hlavním cílem Ruska je podle něj Donbas. „Ruští vojáci ničí Luhanskou a Doněckou oblast, jako kdyby tam neměl zůstat kámen na kameni a vůbec žádní lidé. (…) Ničí města a vesnice a nechávají shořet vše, co přečkalo osm posledních let této války,“ řekl Zelenskyj.

Je přesvědčen, že k rozhodnutí Moskvy vpadnout do sousední země přispěla reakce Západu na vojenskou okupaci a anexi Krymu a ruské rozpoutání války na Donbase v roce 2014, kterou považuje ukrajinský prezident za nedostatečně tvrdou. 

V Kyjevské oblasti už našli více než devět set těl civilistů

Po stažení ruských sil bylo v Kyjevské oblasti objeveno více než 900 těl civilistů. Drtivá většina z nich byla zastřelena, uvedl policejní šéf oblasti Andrij Něbytov. Potvrzený počet mrtvých je zhruba dvojnásobný oproti bilanci, kterou úřady oznámily před téměř dvěma týdny. Ve středu hovořily o více než 720 zabitých civilistech a dvou stech pohřešovaných v Kyjevské oblasti.

Většina obětí zemřela na následky střelných ran, což podle policie ukazuje, že mnoho lidí „bylo jednoduše zavražděno“ na ulici. Podle Něbytova policejní data ukazují, že rány střelnou zbraní byly příčinou smrti u 95 procent obětí. Těla byla podle něj ponechána na ulicích nebo dočasně pohřbena.

Každý den jsou v oblasti kolem ukrajinské metropole nacházena další těla pod sutinami a v hromadných hrobech, dodal Něbytov. Nejvíce obětí, více než 350, připadá na město Buča, které se stalo jedním z hlavních symbolů krutosti ruské války zahájené na Ukrajině.

Podle Něbytova místní pracovníci veřejných služeb v Buči shromažďovali a pohřbívali těla ještě v době, kdy bylo město pod kontrolou ruských vojáků. Ti podle něj pronásledovali lidi, kteří vyjadřovali silné proukrajinské názory.