Ahoj Evropo! Před třiceti lety Bratislavané poprvé vyrazili do Rakouska

Události: Pád železné opony v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Přesně před třiceti lety se desetitisíce Slováků vydaly poprvé na pochod z Bratislavy přes železnou oponu do Rakouska. Akci, která později vešla ve známost pod sloganem Ahoj, Evropo, zorganizovalo hnutí Veřejnost proti násilí (VPN). V Hainburgu, kde jejich trasa končila, připomíná tuto událost nový památník.

Pohled na hrad Devín z rakouské strany Dunaje byl Slovákům přes čtyřicet let zapovězen. „Ostnatý drát, kulomety, vojáci, psi. Probíhalo to nadoraz Starého Města a my Petržalčani jsme to měli dennodenně před očima,“ vzpomíná na ostře střeženou hranici dvou světů organizátor pochodu a spoluzakladatel VPN Ladislav Snopko.

I proto se odstranění železné opony stalo jedním z hlavních požadavků hnutí Veřejnost proti násilí. S úřady vyjednalo otevření hranice a uspořádalo manifestační pochod.

Jeho účastníci směřovali z Bratislavy do Hainburgu. „Účastníci Pochodu přátelství ke Dni lidských práv se právě pohnuli směrem ke státní rakouské hranici na hraniční přechod Petržalka-Berg,“ hlásil tehdy z místa reportér Československé televize.

Plot jako památka

„Rakouský parlament mimořádně zasedl a občanům Československa umožnil vstoupit na rakouské území bez víz,“ připomíná Snopko.

Lidé s gustem likvidovali hraniční plot. Mnozí si odnesli kus ostnatého drátu jako suvenýr. Pod Devínem se pak shromáždili na obou březích. Díky lodi s reproduktory se přes řeku nesly projevy. Včetně toho, který pronesl spoluzakladatel VPN Ján Budaj a při němž zvolal: „Ahoj, Evropo!“

Počet pochodujících se odhaduje na sto tisíc. V Hainburgu na ně po třiceti letech vzpomínal i rakouský prezident. V areálu bývalého kláštera odhalil nový památník. Slovenská prezidentka musela účast ze zdravotních důvodů zrušit.