Pandemie ve světě: Slovensko prodloužilo výjimku pro neočkované pendlery. V Izraeli ubývá těžkých případů

Slovensko při vstupu do země nadále nebude vyžadovat karanténu od lidí, kteří přes hranice dojíždějí za prací a kteří nejsou plně očkováni proti nemoci covid-19. V Izraeli začalo ubývat případů hospitalizací lidí s těžkým průběhem. Odborníci to vysvětlují vakcinací třetí dávkou, kterou dostalo v devítimilionové zemi zatím něco přes 1,8 milionu lidí. Na Sicílii se budou od pondělka zřejmě muset opět nosit roušky, a to i venku. Oficiálně by měla vláda opatření oznámit ve čtvrtek večer. V části francouzských zámořských území začne kvůli covidu-19 později školní rok.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Prodloužení výjimky z karantény pro neočkované pendlery oznámil úřad hlavního hygienika Slovenska, který tuto výjimku prodloužil na neurčito. Její platnost původně měla skončit 1. září. Zmíněné osoby při cestách na Slovensko stejně jako dosud budou potřebovat potvrzení o negativním výsledku laboratorního vyšetření, které není starší než sedm dnů.

Výjimku z karantény tak budou mít nadále například lidé s pobytem v členských státech EU a několika dalších zemí, kteří cestují na Slovensko v souvislosti s výkonem práce a mají o tom potvrzení. Kromě toho se karanténa nebude vztahovat ani na Slováky, kteří do zmíněných států jezdí za prací nebo bydlí v příhraničních oblastech v sousedních zemích. Tito cestující se musejí jednou měsíčně elektronicky registrovat.

V Izraeli ubývá nemocných s těžkým průběhem

V Izraeli bylo začátkem týdne v nemocnicích přes sedm set lidí ve vážném stavu, ve čtvrtek je jich 689, uvedl server The Times of Israel. Ve zprávě vědců z Hebrejské univerzity se uvádí, že je to výsledek kombinace očkování třetí dávkou vakcíny a obnovení některých opatření. 

Izrael třetí dávkou očkuje od začátku srpna. Původně tuto vakcínu dostávali lidé starší šedesáti let, nyní už je k dispozici i třicátníkům. Podle expertů by třetí dávka měla lépe chránit proti nakažlivé a tedy rychle se šířící variantě delta.

Vládní poradce pro zdravotnictví Eran Segal řekl, že těžkých případů ubývá, ještě nedávno tvořily dvě procenta nových nákaz, nyní 1,4 procenta. Vědci z Hebrejské univerzity vypočítali, že ve věkové skupině nad 60 let je mezi neočkovanými pětkrát víc hospitalizací s těžkým průběhem než ve skupině očkovaných.

Sicílie jako první italský region zřejmě zpřísní

Sicílie se po dvou měsících jako první oblast v Itálii znovu stane takzvanou žlutou zónou, ostatní regiony zůstávají zatím bílými zónami, tedy oblastmi s nejmírnějšími pravidly. Jen těsně změně zatím unikla Sardinie.

Technicky ale podle místního tisku už Sicílie ve žluté kategorii je, protože splňuje kritéria, která pro zařazování do bílé, žluté, oranžové a červené zóny stanovila vláda minulý měsíc. Nová pravidla kromě změny poměru počtu nakažených k počtu obyvatel zahrnují i počet hospitalizovaných a obsazenost lůžek intenzivní péče v nemocnicích.

Kromě povinných roušek i venku platí ve žluté zóně také omezení počtu lidí u stolu v restauracích, a to na čtyři, pokud nejsou ze stejné domácnosti. Další restrikce ve žluté zóně nejsou.

Kromě diskoték zůstávají otevřené bary, restaurace, kina, muzea, divadla i posilovny, pro vstup do jejich vnitřních prostor je ale všude v Itálii od 6. srpna požadován takzvaný zelený pas. To je potvrzení o tom, že jeho držitel má dokončené očkování, nemoc prodělal v předchozím půlroce nebo má nejvýše 48 hodin starý negativní test.

Ve francouzských zámořských územích přibývá hospitalizovaných

Ve Francii se počet nových případů infekce drží od začátku srpna nad dvaceti tisících, v posledních dnech mírně klesá. Horší je situace v zámořských územích, kde stát prodlouží výjimečný stav do 15. listopadu. Na ostrovech Guadeloupe, Martinik, Saint Barthélemy a části Guyany se také posune začátek školního roku – zatímco v pevninské Francii půjdou děti do školy 2. září, v těchto oblastech až 13. září.

„Problémy pramení především ze dvou důvodů. Jednak ten vysoký nárůst onemocnění způsobuje velmi nízká proočkovanost. Počet nových případů letí strmě nahoru. Navíc se to odráží i v nemocnicích, protože nemají kapacitu na to, aby tu situaci dokázaly zvládnout. Proto už ty případy, které nemocnice nejsou schopny přijmout, jsou transportovány i do kontinentální Francie,“ popsal zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Zpravodaj ČT Šmíd: V pevninské Francii je situace stabilní, horší je to v zámořských územích (zdroj: ČT24)