Pádící vakcinace i pádící promořování, komentuje izraelský boj s covidem-19 zpravodaj ČT

Události, komentáře: Zpravodaj ČT Borek o koronavirové situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Devítimilionový Izrael je světovým lídrem v rychlosti očkování proti covidu-19. První dávku vakcíny už tam dostaly více než tři miliony obyvatel, obě dávky pak necelé dva miliony. I přesto se ale epidemická situace v zemi nelepší a tamní vláda bude jednat o prodloužení již třetí uzávěry, která nyní v Izraeli platí. Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek v této souvislosti poukázal v Událostech, komentářích na šíření nových variant koronaviru, na zjevnou nutnost druhé dávky vakcíny pro zajištění dostatečné imunity i na únavu lidí z restrikcí.

Podle Borka je Izrael na jednu stranu pro ostatní vzorem. „To tempo, logistika očkování, je působivé. Na druhou stranu, Izrael sice je o míle dál před Českem a před mnoha evropskými státy, ale zároveň nic nekončí,“ naráží na skutečnost, že epidemický stav v zemi se stále výrazně nelepší.

„Probíhá souběžný boj za vakcinaci, ale zároveň boj s tím, že se tam šíří agresivnější varianty viru,“ dodal s tím, že situace v Izraeli tedy ještě neznamená příslib úplně normálního života. I při masivním tempu očkování jsou čísla nakažených stále vysoká a vláda bude ve středu rozhodovat, zda prodlouží současný třetí lockdown.

Izrael zavedl své třetí národní omezení volného pohybu a ekonomické činnosti koncem prosince a začátkem ledna ho ještě zpřísnil. V neděli vláda schválila prodloužení takzvaného lockdownu do pátečního rána poté, co přitvrdila pokuty za jeho porušování.

Až do konce týdne prodloužil kabinet i zákaz zahraniční osobní letecké dopravy, povolené jsou pouze výjimečné cesty.

Dosavadní vývoj naznačuje, že jedna dávka vakcíny před nákazou neochrání

Ukazuje se totiž, že proočkovanost neznamená automaticky otevření společnosti. „Vypadá to, že první ze dvou dávek (vakcíny) u preparátů, které vyžadují dvě dávky, nepostačuje. Je tam mnoho procent z těch nemocných, kteří už prošli první dávkou, a přesto onemocněli, respektive nakazili se,“ upozornil zpravodaj ČT.

„Ale vypadá to, že druhá dávka už zajišťuje výraznou imunitu, čili už jsou pozorovatelné první případy toho, že prudce klesá nemocnost mezi nejstaršími populačními kohortami, které přišly na řadu první ve vakcinaci. Jsou to však dva pádící trendy – pádící vakcinace, ale také pádící promořování,“ doplňuje Borek.

Problém by podle něj mohla představovat část populace, která se řídí jinými rytmy, tedy ultraortodoxní židovské obyvatelstvo. „Mezi ultraortodoxními židy je procento proočkovanosti nižší a také procento toho uskrovnění se, než bude proočkováno, je také daleko nižší,“ říká s tím, že jde o jakousi „únavu lidského materiálu“, která je pozorovatelná i v Česku.

„Oni už rok žijí v mimořádných podmínkách a leckomu už se nechce ta opatření dodržovat,“ uzavřel zpravodaj ČT s upozorněním, že i přes dosavadní úspěchy není proces očkování ještě zdaleka u konce.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.