Prohlášení o investicích nestačí, nemůžeme udržovat pracovní místa v klinické smrti, kritizuje Pilný

Události, komentáře: Jak obnovit českou ekonomiku (zdroj: ČT24)

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy vyzvali vládu, aby podpořila investice, které se musí stát základem nastartování české ekonomiky. Viceprezident svazu Radek Špicar v pořadu Události, komentáře upozornil, že řada firem se bojí investovat, budou ale muset svůj postoj rychle přehodnotit, pokud chtějí uspět. Podle bývalého ministra financí Ivana Pilného (ANO) ale nestačí prohlášení, nýbrž jsou potřeba konkrétní kroky, které podpoří konkurenceschopnost. „Nemůžeme udržovat v klinické smrti pracovní místa, která neexistují,“ prohlásil v debatě.

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ve středu vyzvali vládu, aby podpořila firemní a veřejné investice, stimulovala inovace a urychlila digitální transformaci firem a státu. Takzvané desatero opatření pro obnovu a posílení dlouhodobého růstu české ekonomiky také předali premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO), uvedl po jednání prezident svazu Jaroslav Hanák.

Ten zdůraznil, že klíčem k úspěchu budou investice. „Vyzývám firmy, aby se nebály investovat. Kdo nebude investovat, prohraje,“ zdůraznil Hanák.

Šetřit nestačí, říká Špicar

Viceprezident svazu Špicar upozornil, že některé firmy se bojí investovat. „Máme pocit z několika průzkumů, které jsme v posledních týdnech provedli, že spíše osekávají náklady, šetří, využívají moratoria na splácení půjček, bojí se brát si úvěry a doufají, že takhle několik měsíců vydrží,“ informoval.

„Nicméně se také ukazuje, že tím největším problémem, který v tuhle chvíli trápí přes osmdesát procent velkých průmyslových podniků, je nedostatek zakázek. To naznačuje, že šetřící strategie nebude asi tou nejlepší strategií do příštích několika měsíců. To znamená, že firmy budou muset tohle svoje chování podle mého názoru v brzké době přehodnotit,“ doplnil.

Situace je ale odlišná v různých odvětvích, domnívá se předseda Asociace nanotechnologického průmyslu a člen občanského sdružení KoroNerv 20 Jiří Kůs. „My jsme na opačné straně. Nanotechnologické firmy, zejména ty, které vyrábějí nanovlákno nebo nanomembrány, prošly během pandemie obrovskou mobilizací,“ upozornil.

„Ruku v ruce s tím, že se zvedla poptávka po nanovlákenných rouškách, respirátorech a ochranných pomůckách, tak došlo k masivnímu investování, opravdu v desítkách milionů korun, jak u výrobců membrány, tak u firem, které z toho vyrábějí finální produkty. Takže nevím, jestli jsme bílá vrána, ale v našem sektoru to vypadá takhle,“ popisuje Kůs.

Jedna věc jsou prohlášení, druhá věc je realita, varuje Pilný

Bývalý ministr financí a pražský zastupitel Ivan Pilný zdůraznil, že je třeba přejít od proklamací ke konkrétním krokům. „Já jsem malinko alergický na to, jak se z té krize proinvestujeme,“ podotkl. Předloženému desateru Svazu průmyslu a obchodu pro restart ekonomiky a obnovu dlouhodobého růstu chybí reálné předpoklady, tvrdí. Vláda podle něj ve skutečnosti přesunuje peníze určené na udržení konkurenceschopnosti například na programy podporující zaměstnanost.

„Jedna věc jsou nějaké záměry a prohlášení, druhá věc je realita a ta je úplně jiná,“ pokračuje Pilný. Finance ze schváleného schodku rozpočtu v rekordní výši 500 miliard korun i z fondů Evropské unie musí být podle něj využity právě na konkurenceschopnost.

„Jde o to, jakým způsobem se budou ty peníze využívat. Nemůžeme udržovat v klinické smrti pracovní místa, která neexistují,“ říká Pilný. Nelze podle něj dotovat pracovní místa, která nemají budoucnost. Smysl má podle něj taková verze takzvaného kurzarbeitu, která podpoří zkrácené pracovní úvazky.