Zotavila se z koronaviru, ale testem neprošla. Země se nepřipravila, říká Češka žijící ve Španělsku

Češka žijící ve Španělsku: Vláda situaci podcenila (zdroj: ČT24)

Nákaza koronavirem se u ní oficiálně neprokázala, ale onemocnění COVID-19 dle zjevných příznaků prodělala. Pavla Fuxová, Češka žijící ve Španělsku, má v současnosti povinnou čtrnáctidenní karanténu za sebou a zdravotně je v pořádku. „Aktuální situaci podcenili lidé, ale hlavně španělská vláda, která nebyla připravena včas,“ řekla Fuxová v Událostech, komentářích.

Zmíněná dvojice faktorů – podcenění pandemie lidmi a kabinetem – hraje podle ní stěžejní roli v počtu nakažených i mrtvých, jenž roste po stovkách den co den. Za posledních 24 hodin je registrováno 864 obětí z řad infikovaných.

„A myslím si, že počet nakažených bude stoupat i nadále. Jde mimo jiné o kulturní záležitost, Španělé jsou totiž jako národ daleko družnější než my,“ uvádí Fuxová a dodává, že zdravotní rizika už si postupem času začínají uvědomovat. „Teď už je berou daleko vážněji než na začátku. Hodně lidí už zná někoho ve svém okolí, kdo je nakažený, leží v nemocnici nebo v horším případě zemřel,“ vysvětlila.

Nedostatek testů

Sama onemocněla pravděpodobně v zaměstnání, ale test vzhledem k mírnějším příznakům nepodstoupila. „Je jich totiž nedostatek. Lidé jsou zde testováni jen v případě, že mají vážné příznaky, nebo pracují ve zdravotnictví.“

„Proces funguje tak, že zavoláte na call centrum a sdělíte, jaké máte příznaky. Oni vám následně řeknou, jestli to vypadá na koronavirus, a snaží se vám popsat průběh nemoci. Dostanete také instrukce pro případ zhoršení zdravotního stavu,“ pokračovala Fuxová, kterou na základě původního telefonátu kontaktoval osobní lékař.

Eskalace nemoci po čtvrtém dni

Přestože zápolila „jen“ s mírnějšími příznaky, rozhodně nebude na toto období vzpomínat ráda. „V prvních čtyřech dnech mě bolelo v krku a necítila jsem se dobře, až potom mi vyskočila horečka. Nejhorší byl asi pocit, že stoupala a klesala. V ten moment mě začala neskutečně bolet hlava a začala jsem kašlat,“ popsala Fuxová.

„Po několika dnech bylo nepříjemné i to, když šla horečka dolů. Měla jsem totiž těžký, docela silný kašel a bolelo mě z něj na prsou a na zádech,“ doplnila.

Panice však nepropadala ani v těžkých chvílích bez přímého lékařského dohledu. „Systém je nastaven tak, že i když máte mírné příznaky, tak vám doktor volá každý den a chce podrobně vědět, jak vše probíhá. Jde spíš o to zvládnout psychiku, protože nevíte, co se může stát zítra. Jestli se to třeba nezhorší,“ zakončila Fuxová.

Ve Španělsku počet lidí nakažených nemocí COVID-19 překročil hranici 100 tisíc a obětí z řad infikovaných registruje země ležící na Pyrenejském poloostrově už 9053.