Téma Volba prezidenta 2023

Volba prezidenta 2023

Změny v podmínkách pro prezidentské kandidáty jsou v přípravě. Opozice chce upravit jen praxi, ne celý zákon
Ministerstvo vnitra připravuje úpravu prezidentských voleb. Pracovní skupina probere návrhy, které reagují na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ten měl výhrady k podmínkám pro kandidáty, konkrétně ke sběru podpisů i k jejich kontrole. Politici se zatím neshodnou, zda je nutná i změna zákona, nebo bude dostačovat změna praxe.
Moravskoslezský kraj může sloužit jako inspirace pro Ústecký a Karlovarský, řekl Pavel v Karviné
Je tady mnoho věcí, které mohou sloužit jako pozitivní a inspirativní příklad, řekl v Karviné prezident Petr Pavel. Už dříve navštívil Ústecký a Karlovarský kraj, Moravskoslezský je podle něj z hlediska transformace ze všech tří nejdál. Řešení problémů v těchto takzvaně strukturálně postižených regionech bude vyžadovat mnohem individuálnější přístup, dodal. Druhý den návštěvy Moravskoslezského kraje zahájil Pavel na Dole Darkov, sfáral do zhruba 900 metrů pod povrch. Na programu měl i schůzku s primátorem Karviné nebo občansky aktivními lidmi z Karvinska. O problémech v krajích bude chtít hovořit se členy vlády.
Prezident Pavel dostal rekordní pokutu za netransparentní údaje o dárcích
Prezident Petr Pavel dostal od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu šedesát tisíc korun, což je dosud nejvyšší sankce udělená úřadem fyzické osobě. Pokutu dostal za netransparentní údaje o dárcích v prezidentské kampani. Informaci magazínu Reportér potvrdil člen vedení dohledového úřadu Jan Outlý. Uvedl, že v přehledu Pavlových dárců chyběly často údaje o bydlišti a datu narození. Podle Pavla nešlo o netransparentní, ale o chybějící údaje. Dodal, že pokud je dárce neposkytne sám, není způsob, jak je získat.
Zahraniční média o inauguraci: Pavel představuje změnu kurzu, Zeman rozděloval společnost
Zpráva o čtvrtečním nástupu Petra Pavla do funkce prezidenta republiky se objevila v řadě zahraničních médií. Inauguraci pozornost věnovali Slováci, Němci, ale i řada světových tiskových agentur, jejichž texty následně přebíraly další redakce. Agenturní zprávy připomínaly Pavlovo vítězství nad „populistou“ Andreje Babišem (ANO) a odchod Miloše Zemana, který dle nich rozděloval společnost. Na Zemana vzpomínaly i slovenské listy, z Hradu podle nich nyní opět bude kulturní sídlo prezidenta. Německá média označila Pavla jako prozápadního a prounijního.
K Pavlovi se dostal i hoch, který toužil po podpisu společné fotky pořízené těsně po volbách
Nový prezident Petr Pavel po slavnostním složení inauguračního slibu promluvil k lidem shromážděným na třetím nádvoří Pražského hradu. Ukázal také nově zrestaurovanou prezidentskou standartu. Vzápětí položil kytici k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Tam se také zblízka pozdravil se svými příznivci. Mezi nimi byl i hoch, který si nechal podepsat fotku pořízenou po Pavlově zvolení.
Zeman dolů, Pavel nahoru. Někde už vyvěsili neoficiální portréty nové hlavy státu
Prezidentská výměna byla už ve čtvrtek viditelná i na některých školách a úřadech. Portréty Miloše Zemana střídaly ty s Petrem Pavlem. Zatím šlo o neoficiální snímky, často fotografii, kterou nová hlava státu využívala v kampani.
Pavel popsal předání klíčů od klenotů. V rozhovoru pro ČT také kritizoval populismus
Petr Pavel ve čtvrtek složil ve Vladislavském sále slib a stal se čtvrtým prezidentem samostatné České republiky. Svůj první rozhovor ve funkci hlavy státu poskytl České televizi. Vedl ho Michal Kubal.
Klaus tepal Pavlovu inaugurační řeč, ocenil ale avizovaný přesun novoročních projevů
Bývalý prezident Václav Klaus se ve speciálním vydání Událostí, komentářů u příležitosti inaugurace Petra Pavla podivoval nad tím, že lidé na internetu řeší, že netleskal projevu nové hlavy státu. Pavlova řeč ho prý nezaujala, chtěl „od ní víc“. Naopak ocenil, že nový prezident hodlá přesunout novoroční projevy na jejich tradiční místo. „Kéž by se mu ve funkci dařilo,“ vyjádřil přání a zavzpomínal na jejich dávné setkání.
Špidla, Vondráček a Rakušan hovořili o vztahu Hradu s politiky
Petr Pavel má šanci dělat to, co slíbil, a pokud to dělat bude, bude to dobře pro Česko, myslí si poslanec Radek Vondráček (ANO). Bývalý premiér Vladimír Špidla zdůraznil, že prezident je z ústavy neodpovědný, a tudíž nemá právo na nějakou radikální iniciativu. Pavel to jako bývalý voják zvyklý sloužit podle něj snad chápe. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ocenil, že se Pavel hlásí ke své minulosti, což v Česku nebylo vždy zvykem. Všichni byli hosty speciálního vydání Událostí, komentářů věnovaných inauguraci.
Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále
Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.

Inaugurace prezidenta

On-line přenos
Inaugurace prezidenta republiky
18:33

On-line přenos k inauguraci prezidenta končí. Česká televize z areálu Pražského hradu nabídla od 20:10 rozhovor s Petrem Pavlem. Speciální vysílání pokračuje do 23:00 a hosty v něm jsou a budou významné osobnosti včetně slovenského premiéra.

18:29

Prezident s první dámou se přesunuli do hlavní lodě Chrámu svatého Víta, kde zazněla v podání České filharmonie česká státní hymna. V těchto chvílích zní Te Deum od Antonína Dvořáka, které završí slavnostní ceremoniál.

18:23

Prezident jmenoval s účinností od dnešního odpoledne Janu Vohralíkovou vedoucí své kanceláře. Vystřídala Mynáře, který k dnešku rezignoval.

Vřelý a slavnostní okamžik, zhodnotili prezidentský slib předsedové parlamentních komor
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila atmosféru při inauguraci Petra Pavla za vřelou. Předseda Senátu Miloš Vystrčil si cení toho, že nový prezident složil slib do jeho rukou. Řekli to v rozhovoru pro ČT.
Stejný ceremoniál, čtyři prezidenti. Inaugurace se změnily v mnoha detailech
Stejné místo, stejný ceremoniál, přesto se každá inaugurace něčím liší. Někdy třeba jen tím, kde prezident seděl, nebo kdo ho ve Vladislavském sále doprovázel. Některé prezidenty potrápily i drobné chyby.
Stovky policistů pomáhaly zajistit bezpečný a hladký průběh inaugurace
V rámci bezpečnostních opatření byly na Pražském hradě nasazeny stovky policistů. Řada z nich posílila stanoviště bezpečnostních kontrol při vstupech areálu. Fronty se netvořily a policie nemusela řešit žádné významnější komplikace.
Na inauguraci Petra Pavla lidé čekali i několik hodin, přijeli z celé republiky
Na inauguraci Petra Pavla přijeli do Prahy lidé z různých míst České republiky. Někteří několik hodin čekali, aby viděli jeho projev z první řady, jiní doufali ve společnou fotku a podání ruky. Další lidé sledovali přenos inaugurace v televizi, v kavárnách nebo i během vyučování jako studijní materiál.
Vážně nemocný muž pomáhal Pavlovu týmu, díky tomu se mohl zúčastnit inaugurace
Pozvání na čtvrteční inauguraci Petra Pavla a následnou číši vína dostali také zástupci organizací pacientů a vozíčkářů. Celého programu se zúčastnil například Michal Šimůnek, předseda Společnosti C-M-T, která sdružuje nemocné se vzácnou nervosvalovou chorobou.
Pavlův inaugurační projev politiky rozdělil. Vládní jsou spokojeni, opoziční měli výhrady
Projev prezidenta Petra Pavla při inauguraci rozdělil koalici a opozici. Zástupci vládních stran nového prezidenta vesměs chválili a vyzdvihovali jeho snahu spolupracovat. Politici z opozice naopak často zmiňovali, že je projev nemile překvapil, a zaměřili se především na to, jak se prezident postaví k valorizaci důchodů.
Na Pražský hrad se vrátila standarta, kterou umělci v roce 2015 vyměnili za trenýrky
Na Pražský hrad se ve čtvrtek vrátila prezidentská standarta, kterou v roce 2015 skupina Ztohoven vyměnila za rudé trenýrky na protest proti politice tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Standarta prošla restaurováním a vrátily se na ni symboly, které umělci odstranili a rozstříhali. Prezident Petr Pavel ji ve čtvrtek rozvinul z balkonu při své promluvě k lidem na třetím hradním nádvoří a uvedl, že bude součástí prohlídkového okruhu na Pražském hradě.
Inaugurační den vyvrcholil programem v katedrále svatého Víta
Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dorazil v 18 hodin do svatovítské katedrály, kde vyvrcholil program inauguračního dne. Jako první je přivítal pražský arcibiskup Jan Graubner. V kapli sv. Václava se uskutečnila ekumenická modlitba, při níž nové hlavě státu požehnali reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín. Pavel také uctil relikvii hlavního patrona českých zemí sv. Václava. V nové části katedrály poté Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor provedly vedle státní hymny tři symbolická díla – Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele.
Inaugurace ve fotografiích: Pavel podepsal prezidentský slib, lidé zaplnili nádvoří
Ve 14:14 složil Petr Pavel s rukou položenou na Ústavě České republiky prezidentský slib a nastoupil tak do úřadu hlavy státu. Před i po této hlavní události dne jej kromě pozvaných hostů inaugurací na Pražském hradě a v jeho blízkém okolí doprovázeli i novináři a fotografové. Zajímavé momenty ukazuje výběr z fotek.
Chci vrátit důstojnost, respekt a slušnost, na které se rezignovalo, řekl Pavel v prvním projevu
Nový prezident Petr Pavel složil ústavou předepsaný slib. V inauguračním projevu řekl, že do kandidatury šel díky podpoře svého nejbližšího okolí, poděkoval i dalším podporovatelům. „Díky vám pravda opět zvítězila. Společně čelíme stejným problémům a společně se s nimi vypořádáme,“ slíbil. Do vedení země chce vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo ve jménu úspěchu bez ohledu na to, za jakou byl cenu.
Cesta Petra Pavla na Pražský hrad je u cíle. Vedla i přes televizní debaty či horu Říp
Petr Pavel se stal v pořadí čtvrtým prezidentem České republiky. Jeho cestu k nejvyšší ústavní funkci, od začátku kampaně po den inaugurace, přinášela Česká televize také prostřednictvím debat s protikandidáty i rozhovory. Přítomný byl i objektiv fotografa Václava Hodiny, zachycující svou perspektivou momenty intimní i veřejně známé.
K Pražskému hradu jako sídlu králů mám obrovskou úctu, říká nová vedoucí kanceláře prezidenta Vohralíková
O odstranění kontrol před vstupem do areálu Pražského hradu chce nastupující vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) diskutovat v nejbližších měsících. Uvedla to v rozhovoru pro Studio 6 před čtvrteční inaugurací zvoleného prezidenta Petra Pavla, ve kterém zmínila, že k sídlu nejvyššího ústavního činitele cítí úctu. Dodala, že její nástup bude kvůli plánovanému pátečnímu jmenování nového ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) velmi rychlý. Ve funkci se podle svých slov chce věnovat i „kultivaci“ areálu Pražského hradu po konzultacích s odborníky.
Zeman hodlal udělovat milosti jen výjimečně. Nakonec jich podepsal 26
Miloš Zeman před zvolením do funkce deklaroval, že milosti a amnestie považuje za „feudální přežitek“, proto by je neuděloval, případně by zvažoval jen žádosti nevyléčitelně odsouzených, kteří touží strávit naprostý závěr života doma. Dodával však, že by se odsouzený neměl dopouštět závažných trestných činů. Ve funkci nakonec podepsal šestadvacet milostí a mnohdy vlastní zásady porušil.
KVÍZ: Kde bydleli prezidenti i netradiční volba Masaryka. Otestujte své znalosti
Od čtvrtka 9. března bude mít Česko nového prezidenta, Miloše Zemana střídá Petr Pavel. Samostatná Česká republika letos oslavila 30 let existence, od založení československého státu v říjnu uplyne 105 let. Otestuje své znalosti historie, právních norem i faktografie v prezidentském kvízu.