Téma Ničivé tropické bouře v USA a Asii

Ničivé tropické bouře v USA a Asii

Filipíny se stále potýkají s důsledky tajfunu. Nový sesuv půdy pohřbil tři desítky domů

Nejméně 21 lidí ve čtvrtek zahynulo a více než šedesát se pohřešuje po dalším mohutném sesuvu půdy na Filipínách. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady. Sever země se stále vzpamatovává ze sobotního řádění tajfunu Mangkhut, při kterém podle nejnovější bilance zemřelo 88 lidí a desítky dalších jsou nezvěstné.
Hurikán Florence

Povodně v Severní Karolíně zalily prasečí chovy i chemičky. Hrozí ekologická katastrofa

Severní Karolínu drtí povodně způsobené hurikánem Florence a v sousední Virginii se jako dozvuk bouře objevila tornáda. Celkový počet obětí řádících živlů vzrostl nejméně na 37. V oblasti s vysokou koncentrací chemického průmyslu a chovu prasat hrozí obrovské ekologické škody. Do postižené Severní Karolíny ve středu přijel americký prezident Donald Trump.

Po řádění Florence je přes třicet mrtvých. Hladiny řek na východě USA dál stoupají

Hurikán Florence, který v minulých dnech udeřil na východ Spojených států, a s ním související záplavy si vyžádaly už 32 obětí. Nejvíc mrtvých je v Severní Karolíně. Hurikán sice o víkendu zeslábl na tropickou bouři, i v úterý se ale v oblasti očekávají silné deště a hladiny tamních řek dál stoupají.

Mangkhut má už téměř osmdesát obětí. Záchranáři pátrají po rodinách zavalených horníků

Nejméně 74 mrtvých si vyžádal na Filipínách tajfun Mangkhut, který se přes souostroví přehnal v sobotu. Novou bilanci oznámila filipínská policie. Počet obětí ale s největší pravděpodobností ještě poroste, protože záchranáři dál pátrají po asi čtyřicítce pohřešovaných, které v okrese Itogon zasypal sesuv půdy. V jihočínské provincii Kuang-tung, kam tajfun dorazil v neděli, zahynuly čtyři osoby. V Hongkongu bouře způsobila zranění 300 lidí.

Mangkhut zeslábl na tropickou bouři, do Číny ale přináší další silné lijáky

Tajfun Mangkhut, jehož řádění si na Filipínách vyžádalo desítky mrtvých a který v neděli udeřil v Číně, přinesl na jih nejlidnatější země světa přinesl další silné lijáky. Živel se pohybuje západním směrem a podle místních meteorologů zeslábl na „tropickou bouři“. V provincii Kuang-tung si tajfun v neděli vyžádal evakuaci 2,4 milionu lidí a čtyři lidské životy. V pondělí Mangkhut zasáhne další tři čínské provincie. Mangkhut je letos nejsilnější bouří v oblasti.

S Florence přicházejí mohutné záplavy, Severní Karolína má to nejhorší ještě před sebou

Hurikán Florence, který v pátek udeřil na východní pobřeží USA a v neděli zeslábl na tropickou depresi, si ve státech Severní a Jižní Karolína vyžádal podle nejnovější bilance již 18 lidských životů. Bouři, jež rovněž uvěznila stovky lidí v jejich domovech a na řadě míst přerušila provoz, doprovázejí mimořádné lijáky. Především Severní Karolínu, ale i Západní Virginii a Virginii, přitom to nejhorší teprve čeká. V následujících dnech tam hrozí další mohutné záplavy.

Tropická bouře Florence zpomalila a přinesla katastrofální povodně. Zemřelo už přes patnáct lidí

Nejméně patnáct obětí si vyžádal hurikán Florence, který v pátek zasáhl východní pobřeží Spojených států. Živel po přesunu na pevninu zeslábl v tropickou bouři, státy Severní a Jižní Karolína ale nadále pociťují jeho devastující účinky. Postup bouře se navíc zpomalil a podle Národního střediska pro hurikány způsobuje v obou Karolínách katastrofální povodně. Výpadek proudu by se mohl dotknout až dvou a půl milionu lidí, v některých místech navíc téměř nefunguje mobilní signál ani data.

Tajfun Mangkhut udeřil na hustě obydlené pobřeží Číny. Cestou zpustošil Hongkong

Tajfun Mangkhut, který si na Filipínách vyžádal desítky mrtvých, se přesunul k hustě osídleným oblastem Hongkongu a jižní Číny. Nejméně dva lidi zemřeli v provincii Kuang-Tung, evakuováno bylo celkem 2,4 milionu osob. Lijáky zasáhly i oblast Macaa, kde se vůbec poprvé uzavřela tamní kasina. Déšť zaplavil ulice měst a přerušil provoz vlaků. Zrušené jsou také stovky letů.

Bouře Florence se posouvá příliš pomalu. Američany neohrožuje vítr, ale hladina řek

Nejméně 15 lidí zemřelo při tropické bouři Florence, uvádí zpravodajský server BBC. Živel, který v neděli klesl na tropickou depresi, dál devastuje východní pobřeží USA. Největší problémy působí přívalové deště, které zvedly hladiny řek. Ty se na mnoha místech vylily ze svých koryt. Prezident Donald Trump vyhlásil v Severní Karolíně stav přírodní katastrofy. Bez proudu zůstávají statisíce domácností. Škody stoupají na desítky miliard dolarů.

Po přechodu tajfunu trápí Filipíny déšť i sesuvy půdy. Živel Mangkhut teď míří k Hongkongu

Severovýchodem Filipín se prohnal tajfun Mangkhut, který nyní míří přes Jihočínské moře k Hongkongu. Přestože se původně mluvilo o supertajfunu, při přechodu z moře na pevninu Filipín bouře mírně zpomalila. Podle svědků s sebou Mangkhut přinesl silný vítr, který strhával střechy a elektrické vedení. Filipíny stále sužují přívaly deště a úřady se obávají záplav a sesuvů půdy. Mluví se až o čtrnácti obětech, další lidé se pohřešují.

Psycholog: Katastrofy nemusí být jen o negativech. Lidi mohou posílit a zkvalitnit jejich život

U někoho, kdo zažije hurikány a podobné pohromy, se může rozvinout posttraumatická stresová porucha, ale většina lidí je odolných, míní psycholog a člen stálého výboru pro psychologii katastrof při ministerstvu vnitra Štěpán Vymětal. Někteří pak podle něj mohou zažít i posttraumatický růst a z neštěstí tak vyjít posílení.

Na Filipíny udeřil supertajfun Mangkhut, nejsilnější bouře letošního roku

Severovýchod Filipín zasáhl supertajfun Mangkhut. Podle svědků s sebou přinesl přívaly deště a silný vítr, který strhává střechy i elektrické vedení. V ohrožené oblasti byly uzavřeny školy a tisíce lidí byly evakuovány. Podle expertů jde o nejsilnější bouři tohoto roku. Meteorologové uvedli, že Mangkhut by mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který si v roce 2013 v centrální části Filipín vyžádal přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.
Hurikán Florence

Hurikán Florence zeslábl na tropickou bouři. Živel má první oběti, zatopil domy, z ulic vytvořil řeky

Střed hurikánu Florence udeřil na pobřeží Severní Karolíny, které bičují prudké deště a vichr o rychlosti 110 kilometrů v hodině. Bez elektřiny je 830 tisíc domácností. Záchranáři evakuují stovky lidí ze zatopených měst a zničených budov. Florence si zatím vyžádal nejméně pět mrtvých. Živel ale už zeslábl z hurikánu na tropickou bouři.

Vichry Florence bičují východní pobřeží USA, vyskytují se první lokální záplavy

Americké úřady nařídily evakuaci 1,7 milionu lidí žijících na východě USA, kam se blíží hurikán Florence. Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland a Washington D. C. Síla bouře podle Národního střediska pro hurikány (NHC) klesla na druhý stupeň z celkových pěti. Stále je ale výjimečně nebezpečná a může ohrozit lidské životy, především kvůli hrozícím záplavám.

Proč je hurikán Florence tak nebezpečný? Hrozbu představuje voda, ne vítr

Hurikán Florence, který v pátek ráno zasáhne pevninu, sice podle amerického Národního střediska pro hurikány zeslábl ze třetího na druhý stupeň, přesto se jedná o mimořádně nebezpečný jev.
Počasí

K jihovýchodnímu pobřeží USA míří nebezpečný hurikán Florence. Může zesílit na nejvyšší stupeň

Miliony Američanů se na východě Spojených států připravují na příchod hurikánu Florence, který může podle meteorologů způsobit největší škody za desítky let. V centru hurikánu čtvrté kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici se vítr pohybuje rychlostí až 215 kilometrů v hodině. K americkému pobřeží má dorazit ve čtvrtek, kdy zasáhne východní část států Severní a Jižní Karolína. Stav ohrožení vyhlásil i Washington.

Letošní hurikánová sezona je nečekaně klidná. Loňský rok byl nejtragičtější v dějinách

Na Havaj se blíží hurikán Lane – přímo ji zasáhnout nemá, ale ostrovy jeho dopad přesto pocítí. Jedná se o hurikán, který krátce dosáhl páté, tedy nejsilnější kategorie. Vítr měl průměrnou rychlost přes 250 km/h. Letos jde o jeden z mála takto silných hurikánů, dosud byly u americké pevniny hurikány nečekaně slabé a málo početné.
Změny klimatu

Jak silný může být hurikán? Změna klimatu posouvá hranici vzhůru

Nejsilnější kategorií hurikánů je pětka na Saffir-Simpsonově stupnici hurikánů, která se v současnosti standardně používá. Tato stupnice rozděluje hurikány do kategorií založených na síle větru, atmosférickém tlaku a prudkosti bouře.