Šumava nabízí lyžařům dobré podmínky na svazích i ve stopách

Plzeň - Západočeská část Šumavy stále nabízí dobré podmínky pro milovníky zimních sportů. V provozu je naprostá většina zimních středisek, kde sice oproti konci roku o něco poklesla návštěvnost, lyžařů je ale stále dost. I když na Šumavě dlouho nesněžilo, lyžaři se stále mohou vydat i na běžky, řekli dnes pracovníci sportovních areálů a infocentra.

Od 40 do 60 centimetrů převážně technického sněhu nabízí lyžařům sportovní areál Špičák. Otevřené jsou všechny sjezdovky s výjimkou nejprudší části Šance. V provozu je lanovka a vleky s výjimkou vleku na Lubském svahu. „Rozbila se převodovka, pokusíme se vlek zprovoznit co nejdříve, snad už v sobotu. Kvůli tomu také zatím není večerní lyžování,“ řekl Josef Treml z areálu. Konec minulého roku si pochvaluje. „Návštěvnost byla výborná, 29. prosince tady lyžovalo 2 519 lidí, to je vůbec druhá největší návštěvnost od zprovoznění lanovky,“ řekl Treml. Čtyřsedačková lanovka začala na Špičáku jezdit na podzim roku 2005.

Areály nabízejí vyžití lyžařům, běžkařům i pěším

Podle Ivany Vilišové z železnorudského informačního centra jsou v provozu na Železnorudsku téměř všechny areály. Mají kolem 30 až 40 centimetrů sněhu. Nelyžuje se zatím na Alpalouce, kde je jen přírodní sníh. I když se areály většinou spoléhají na technický sníh, na přírodním se lyžuje například i na sjezdovkách na Pancíři a na Weissově louce. Lyžování na zhruba 25 centimetrech sněhu nabízí také sportovní areál v Kašperských Horách na Klatovsku. Kvůli nedostatku sněhu si zatím nezalyžují lyžaři v Českém lese v Přimdě na Tachovsku. „Jedno sněhové dělo máme na zasněžení svahu, ale potřebujeme také sníh pod vleky a ten nemáme. Doufám, že ještě nasněží, minulá sezona byla také špatná,“ konstatoval Josef Langmajer z areálu v Přimdě.

Běžkaři se mohou na Šumavě vydat na upravené stopy. Na horách leží kolem 30 centimetrů přemrzlého sněhu. Dnešní sněžení bylo spíš symbolické a připadlo jen pár centimetrů. Například v okolí Modravy se podle starosty Antonína Schuberta stopy upravovaly 28. prosince. „Vzhledem k trvale nízkým teplotám nejsou stopy strojově upravovány. V pondělí, pokud se naplní předpoklad sněžení, budou strojově upraveny. Kvůli špatným sněhovým podmínkám nejsou strojově upraveny tratě Vchynice Tetov - Rokyta a Srnský okruh,“ doplnil starosta. Přesné informace o stavu stop jsou na internetu.

Na upravené trasy se mohou na Šumavě vydat i pěší turisté. Průběžně se udržují trasy pro pěší turistiku z Modravy na Modravský most směrem na Březník a z Modravy na Rybárnu, Tříjezerní slať, Rokytu, Vchynicko-tetovský kanál až na Rechle. Dva okruhy se upravují pro pěší také v Železné Rudě, odkud se mohou turisté vydat do Alžbětína nebo na Debrník.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/42/4162.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/539/53837.jpg