V lotyšské hospodě přidávají do všeho česnek

Riga – V historickém centru Rigy prosperuje hospoda, kde je prakticky všechno jídlo a pití cítit po česneku – můžete tu ochutnat například česnekové pivo, kávu nebo dokonce pohár. Díky originálním receptům a příjemné atmosféře si ji oblíbili Lotyši i turisté z celého světa.

Podnik s názvem Kiploku Krogs (v překladu „česneková hospoda“) se díky své netradiční nabídce zařadil mezi 800 nejzvláštnějších restaurací světa. „Myslím si, že si to restaurace zasloužila. Dělají opravdu neobvyklá jídla – třeba zmrzlinu s česnekovou polevou,“ říká jedna z návštěvnic Taťjana Dyjatlovová. „Moc se mi tu líbí a jídlo chutná skvěle. Musím říct, že jsem na česnek změnil názor,“ přidává se Igor Federov, turista z Petrohradu.

Restaurace spotřebuje za měsíc dvacet až třicet kilogramů česneku, který odebírá hlavně od místních pěstitelů. Čínský česnek podle majitelky Ingridy Dobule není tak výrazný a přichází na řadu, až když domácí zdroje dojdou. „Používáme česnek stejně často jako sůl a pepř, ale chutě přesto nejsou jednotvárné. Česnek ostatní ingredience doplňuje, ale nepřehlušuje je,“ vysvětluje.

Česneková hospoda se dostala na seznam nejkurióznějších restaurací jako jediná v Lotyšsku. V ostatních pobaltských zemích se to povedlo ještě čtyřem podnikům z Estonska a jednomu z Litvy.

Česneková hospoda v Rize (zdroj: ČT24)