Africká charita troubí na poplach: Norové mrznou, darujte jim radiátor!

Oslo – Norsko mrzne a Afrika mu s díky oplácí pomoc, kterou jí kdysi poskytlo. Afričané sbírají radiátory a poskytují je skandinávské zemi, kterou předčasně začínající zima zaskočila. Parodií Radi-Aid chtějí norští studenti a akademici kritizovat stereotypní pohled Západu na Afriku, jež je příliš často líčena jen jako zbídačelý kontinent potřebující charitativní pomoc. Na YouTube už si klip prohlédlo přes 650 tisíc lidí.

Jihoafrický rapper Breezy V zahlásí v úvodu klipu, že vede tým, který chce Norsku pomoci. Varuje, že Norům hrozí omrzliny. „Lidé neignorují hladovějící (v Africe), tak proč bychom my měli ignorovat lidi, kterým je zima? I omrzliny zabíjejí,“ hlásá na videu rapper a vyzývá přitom obyvatele Afriky, aby darovali své staré radiátory, a pomohli tak Norům přečkat zimu. Charitativní píseň Radi-Aid pak doprovázejí záběry, na nichž Afričané vynášejí svá stará topná tělesa z domů, a scény z Norska, kde lidé kloužou na náledí, bojují se silným vichrem a kamiony trčí bezmocně v závějích.

Klip paroduje americkou charitativní píseň Band-Aid z roku 1985 We are the World a na web ho umístila imaginární charitativní organizace Africa for Norway (Afrika pro Norsko). Autoři projektu vysvětlují, že žertovná kampaň upozorňuje na pouhý jeden rozměr líčení Afriky. „Představte si, kdyby každý člověk v Africe viděl toto video a kdyby to byla jediná informace, kterou by o Norsku získal. Co by si asi o něm myslel? Když se řekne Afrika, co nás napadne? Hlad, chudoba, zločinnost nebo AIDS. Není divu, protože organizátoři dobročinných sbírek a média o ničem jiném prakticky nemluví. Afrika by neměla být něčím, kde máme na výběr jen dát, nebo to vzdát. Afrika se v mnoha směrech pozitivně rozvíjí a my chceme, aby se o tom vědělo,“ konstatují autoři.