První smska přála veselé Vánoce

Londýn – „Veselé Vánoce,“ tak zněl text, který se považuje za historicky první SMS zprávu. Odeslal ho 3. prosince 1992 tehdy dvaadvacetiletý počítačový inženýr Neil Papworth, který pracoval v IT společnosti Sema Group. Zprostředkoval ho britský mobilní operátor Vodafone. Zprávu přijal tehdejší technický ředitel Vodafonu Richard Jarvis, jenž si vzkaz přečetl na mobilním telefonu Orbitel 901.

První placenou smsku ve Spojených státech odeslal Brennan Hayden. Jeho zpráva ze 7. června roku 1993 obsahovala jediné slovo: Burp. Toto zvukomalebné citoslovce označuje v angličtině říhnutí. Ve stejném roce se potom spustila služba SMS v mobilních sítích GSM. V roce 2005 už bylo na celém světě za jediný rok odesláno více než bilion takových zpráv. V roce 2015 by to mohlo být podle odhadů Asociace GSM dokonce necelých devět bilionů textovek.

Maximální velikost jedné SMS zprávy je 1120 bitů. Do jedné textovky se přitom vejde nanejvýš 160 znaků. Při použití diakritických znamének či jiných speciálních symbolů se délka SMS zkrátí na sedmdesát znaků. Podle Guinnessovy knihy rekordů je nejrychlejším pisatelem „esemesek“ na světě Frode Ness z Norska. V listopadu 2010 dokázal vyťukat předepsanou zprávu o 160 znacích za necelých pětatřicet sekund. (Text rekordní zprávy zněl takto: "The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human".)

Zprávy MMS už umožňují odesílat hudbu nebo obrázky

Někteří výrobci mobilů přišli s vylepšenou verzí SMS zpráv, označovanou jako EMS. Jejich prostřednictvím bylo možné přenášet i jednoduché obrázky či krátké melodie. Ne každý mobil si však s těmito zprávami dokázal poradit a EMS se proto nikdy příliš nerozšířily. Dalším pokusem operátorů a výrobců telefonů o alternativu ke klasickým textovkám jsou multimediální zprávy MMS. Ty umožňují posílat obrázky či hudbu podobně jako e-mailem.

Konkurentem „esemesek“ jsou nejen sociální sítě jako Facebook nebo Twitter, ale také aplikace pro komunikaci prostřednictvím datových přenosů jako WhatsApp, Viber a další. Jejich výhodou je hlavně cena - kromě poplatku za data jsou totiž zdarma. Podle Českého telekomunikačního úřadu bylo v loňském roce v Česku odesláno 7,1 miliardy SMS. Průměrná cena za zprávu činila 1,16 koruny bez daně z přidané hodnoty.

Esemeska stále patří k nejoblíbenějším datovým službám. Využívá ji 74 procent těch, kdo mají mobilní telefon - v absolutních číslech skoro dvě a půl miliardy lidí. Ročně svět pošle víc než šest bilionů SMSek - 192 tisíc každou vteřinu. Lidé pro zprávy vynalezli specifický jazyk, zkratky, smajlíky. Původně se přitom o službě uvažovalo jen jako o způsobu komunikace techniků; vůbec se nepředpokládalo, že by to mohla být komerční služba s tak velkým úspěchem.