Módní ozdoby? Vánoce mají letos ladit do šeda

Praha - Na vánočních stromcích by letos neměly chybět ozdoby ve světle šedé barvě v kombinaci s bledě modrou, bílou a stříbrnou. Právě takový je totiž poslední módní trend. Obliba oranžové barvy naopak klesá. Kdo chce při zdobení stromečku vsadit na jistotu, měl by použít ozdoby v barvě červené, zlaté a stříbrné.

Do módy se začínají vracet ozdoby s takzvaným tlačítkovým dekorem. Jde například o koule, do nichž je vytlačený reliéf domečku, ptáčka či ovoce. Pro floristy, kteří tvoří různé dekorativní vánoční předměty, jsou letos moderní ozdoby v tmavě šedé s černou.

Barvy ozdob à la módní veletrhy

Módní trendy sledují lidé z družstva Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem, které je největším výrobcem ručně dělaných skleněných vánočních ozdob v Česku. V Evropě družstvo patří mezi největší producenty. „Naše módnost se řídí módou v šatovkách a bytovém textilu. Ozdoby pak odrážejí trendy z pařížských módních veletrhů,“ řekl předseda družstva Miroslav Šorma.

Zhruba 90 procent prodeje družstva, který se v posledních letech pohybuje kolem 70 milionů korun ročně, jde na export. Největšími odbytišti jsou vyspělé země západní Evropy, dále pak USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. 

Družstvo odhaduje, že módní barvy a tvary dokážou každoročně ovlivnit zhruba třetinu produkce, kterou ve výrobní špičce zajišťuje až 200 lidí.   

V současné nabídce podniku je přes 80 tisíc výrobků ve zhruba 600 barevných odstínech. Každý odstín je dále členěn na tři až šest efektů, jako jsou lesk, mat, mrazolak či metalíza.