Livigno - předvánoční lyžování i nákupy

Livigno – Předvánoční lyžování je sice velice oblíbené, má ale i své nevýhody. Zaprvé je prosinec a začátek zimy nejistý z hlediska sněhové pokrývky a za druhé mnozí zvažují, jestli dát přednost lyžování, nebo vánočním nákupům. Oba tyto problémy řeší uzavřené mrazivé údolí na italsko-švýcarských hranicích s vesničkou a lyžařským areálem Livigno. A aby nebylo lákadel málo, nabízí Livigno před Vánoci speciální akci, k zakoupenému ubytování získají lyžaři skipas zdarma.

Samotná vesnička Livigno se nachází ve výšce víc než 1 800 metrů nad mořem a ještě před pár desítkami let byla nejen téměř nedostupná, zároveň taky totálně neznámá. Údolí ožilo poté, co bylo městečko Livigno objeveno jako bezcelní zóna a začaly tu souběžně vznikat nejen obchody s všemožným zbožím, ale i lanovky, hotely a restaurace. Dnes se na livignské svahy sjíždějí tisíce lyžařů a milovníků zimních sportů z celého světa.

Livigno je dostupné pouze jednosměrným desetikilometrovým tunelem Munt la Schera ze Švýcarska, před nímž navíc v hlavní sezoně stojí někdy i docela dlouhé fronty čekajících řidičů, nebo dlouhými serpentinami z italské strany, buď přes průsmyk Passo Forcola od jihu, ten ale bývá od začátku zimy až do pozdního jara uzavřený, nebo přes Passo di Fosca od Bormia.

  • Pohled na Livigno ze sjezdovky autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24
  • Kostel ve městečku Livigno autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24

Náročná cesta se ale rozhodně vyplatí. Jistota sněhové pokrývky je v Livignu snad největší z celých Alp a místní sjezdovky uspokojí i velice náročné lyžaře. Sjezdovky se rozkládají po obou stranách údolí, západní strana Carosello nabízí spíše mírnější, zato široké sjezdovky vhodné pro příznivce carvingového lyžování. Ale rozhodně nejen ty, podél kabinkové lanovky Carosello padají do údolí prudké černé sjezdovky, v dolní části najdete naopak nenáročné svahy pro děti a začátečníky.

Lyžařský areál Livigno

  • Přepravní kapacita – 46 460 osob/hodina
  • Celková délka sjezdovek - 115 km
  • Počet sjezdovek a vleků - 32
  • Modré sjezdovky - 39 %
  • Červené sjezdovky - 48 %
  • Černé sjezdovky - 13 %

Východní svahy území pak nabídnou spíše sportovnější sjezdovky, od strmých černých po příjemně svižné červené. A na své si v této části areálu přijdou i snowboardisté, snowpark na Mottolinu je považován za nejlepší v Itálii. Celkem nabídnou lyžařům obě části livignského skiareálu přes 100 kilometrů sjezdovek, které stoupají až do výšky 2 800 metrů nad mořem. A kvalitu zdejšího areálu potvrzují i nejvýznamnější lyžařské soutěže, které se tu pravidelně konají, naposledy to byl světový pohár v roce 2005.

  • Livigno autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4201/420022.jpg
  • Sněhové sochy v Livignu autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4201/420019.jpg
  • Hory kolem Livigna autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4201/420013.jpg
  • Livigno v létě autor: Kateřina Hubertová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4201/420024.jpg

Livigno polyžařské

Livignská bezcelní zóna vysvětluje, proč je městečko ideální volbou i pro předvánoční nákupy. Italové sem jezdí hlavně pro levný cukr, alkohol a benzin, pověst bezcelní zóny ale do Livigna přivedla i mnohé módní a především sportovní značky, obchodů je tu prý přes 250. Výběr je rozhodně rozmanitý, většina obchodů navíc nabízí v Livignu slevy a různé speciální akce, a tak tu nakoupíte často nejen v pohodě, ale i levněji než v Čechách.

Bezcelní zónou se Livigno stalo už v 16. století. Toto privilegium mělo městu kompenzovat to, že bylo po celou zimu, někdy až 7 měsíců, nedostupné.

Při cestě do Itálie už každý z nás, snad kromě fanatických hltačů černých sjezdovek, očekává krom dobrého lyžování také dobré jídlo a pití. Ani v tomto ohledu Livigno nezklame. Stejně jako po celé Itálii i tady začíná den maličkým šálkem silného pressa. Čas na tu pravou specialitu ale přichází ve chvíli, kdy začíná lyžaře zmáhat zima a únava. Bombardino, nápoj z hutné a sladké obdoby našeho vaječného likéru s čepicí šlehačky navrchu, nejen že spolehlivě zahřeje, ale dodá i spoustu energie pro další lyžování. A svůj speciální nápoj mají Italové i pro chvíle odpočinku po lyžování, kdy se pohodlně usadí před jeden z barů dole ve městečku, užívají slunečních paprsků a k tomu usrkávají zářivě oranžový Aperol spritz, mírně nahořklý koktejl z pomerančového likéru a šumivého vína.

Praktické informace

Tunel spojující Livigno se Švýcarskem je jednosměrný, přes léto se směry pravidelně střídají, v zimní sezoně je ale v sobotu směrem do Livigna otevřený jen do deseti hodin. Za průjezd tunelem zaplatí řidiči 35 eur za osobní automobil.

Pro dopravu po městečku pak lze využít několik barevně rozlišených linek bezplatných skibusů, které jezdí každé čtvrt hodiny.

Na začátku i konci lyžařské sezony nabízí v Livignu k zakoupenému ubytování permanentku zdarma. Na začátku sezony jde letos o období mezi 24. listopadem a 21. prosincem, na jaře pak mezi 13. dubnem a 1. květnem. Skipas zdarma obdrží lyžaři k pobytu delšímu než 4 noci v hotelu nebo k týdenním a delším pobytům v apartmánech.