Po stopách Indiánů a kovbojů do srdce Arizony

Arizona se právem řadí k nejkrásnějším státům USA. Na ploše téměř 300 000 kilometrů čtverečních (pro srovnání: Česká republika je zhruba čtyřikrát menší) se můžete setkat s typickou pouští či polopouští, zelenou prérií, vysokými horami nebo hlubokými kaňony. Při cestě překonáte mnohasetmetrové výškové rozdíly a tak často začínáte svůj den v šortkách kdesi v nížině a končíte v péřové bundě vysoko v horách. Arizona je také zemí indiánů a dosud živých westernových tradic. Vždyť Monument Waley posloužilo svou scenérií k natočení nejednoho příběhu z dob Divokého západu. Co však láká turisty k návštěvě Arizony nejvíce, je především Národní park Grand Canyon a také největší indiánská rezervace na území Spojených států – rezervace kmene Navaho.

Grand Canyon: Geologická kronika Země 

Na světě neexistuje jiné místo, kde byste mohli nahlédnout tak hluboko do nitra naší planety, než jako můžete v Grand Canyonu. Uvážíme-li stáří Země (podle většinového názoru cca 4,6 miliardy let), tak některé zdejší vrstvy jsou až dvě miliardy let staré! Z řady vyhlídek můžete pouhým okem sledovat proces vzniku tohoto obdivuhodného zázraku přírody. Poměrně lehce odlišíte jednotlivé vrstvy hornin tvořené především vápencem, jílem, pískovcem, břidlicemi a žulou. V lepší orientaci vám pomůže jednak různé zabarvení hornin a také turistické tabule, na nichž je geologie Grand Canyonu názorně vysvětlena. Za 265 dolarů si také můžete dopřát let vrtulníkem z blízkého heliportu nad celou oblastí. Let trvá cca 45 minut a ten zážitek za to určitě stojí.

Dříve než sestoupíte na dno místy až 1 800 metrů hlubokého kaňonu, nabízí návštěvnické centrum v osadě Tusayan v těsné blízkosti jižního vstupu do parku velkoformátové kino IMAX, kde na plátně vysokém jako sedmipatrová budova můžete sledovat velice zdařilý dokument o historii objevování Grand Canyonu a jeho krásách.

Při sestupu na dno kaňonu je dobré předem zvážit fyzickou kondici. Četné výstražné tabule totiž nedoporučují absolvovat během jednoho dne sestup a zároveň výstup. Řešením je přenocovat v některém ze srubů na dně kaňonu a výstup odložit až na druhý den. To je však potřeba nahlásit správě parku předem, abyste nespustili zbytečné pátrání.

Rozeklané údolí řeky Colorado
Zdroj: ČT24/Vladimír Klimsa

Na návštěvě u kmene Navaho 

Druhou nejznámější turistickou atrakcí Arizony je indiánská rezervace kmene Navaho. Rozkládá se na ploše zhruba 65 000 kilometrů čtverečních a je největší rezervací ve Spojených státech vůbec. A není divu: kmen Navaho je druhým nejpočetnějším (na 1. místě je kmen Cherokee a 3. Siouxové). V celých USA se k němu hlásí téměř 300 000 čistokrevných indiánů. Dalších 300 000 jsou tzv. „částeční“ Navahové.

V samotné rezervaci dnes žije okolo 170 000 lidí a v řadě případů si udržují své původní zvyky a obyčeje. Bydlí buď v jednoduchých domcích, nebo v karavanech, které jim umožňují kočovat po rezervaci. Dost často bývají jejich sídla obklopena menšími stády koní či krav, jejichž chovu se částečně stále ještě věnují. Dalším zdrojem příjmů je výroba a prodej tradičních indiánských předmětů. Rezervace disponuje i vlastní sítí restaurací, turistům indiáni nabízejí také ubytování či průvodcovské služby. Navahové mají rovněž vlastnický podíl v několika průmyslových odvětvích. Jsou majiteli hnědouhelného dolu, ze kterého zásobují tepelnou elektrárnu v městečku Page, kterou také částečně vlastní.

Určitou roli v ekonomice rezervace hraje samozřejmě i podpora federální vlády. Ta má množství programů na začleňování indiánů do většinové společnosti, a tak není divu, že mnozí z nich z rezervace postupně odcházejí a hledají si uplatnění mimo její teritorium. 

Western stále žije 

„Arizona, Arizona, to je pravých mužů zóna,“ zpívá se v jedné z písniček ve filmu Limonádový Joe. Co je na těchto slovech pravdy, se dá z pohledu turisty jen těžko posoudit. Skutečností však zůstává, že kovbojská tradice je v Arizoně stále velmi živá a setkáte se s ní na mnoha místech.

Jedním z nejproslulejších míst spjatých s kovboji je městečko Kanab, kterému se celkem oprávněně říká „Malý Hollywood“. Jeho okolí přímo vybízí k natáčení příběhů z Divokého západu, které se zde také dodnes točí. Jeho kulisy daly vzniknout celé řadě westernů, v nichž se objevili takoví filmoví hrdinové jako John Wayne, Clint Eastwood, ale také Jodie Foster nebo bývalý americký prezident Ronald Reagan. S jejich podepsanými fotografiemi se setkáte v místním saloonu, kde vám nefalšovaní kovbojové do plechových misek naservírují pravý kovbojský oběd, ve kterém nechybějí fazole ani kus buvolího masa.

V Kanabu můžete navštívit také westernové muzeum v podobě malého městečka, kde si lze vyzkoušet například pobyt v pravém vězení, můžete navštívit šerifovu kancelář nebo banku, posadit se na kozlík dostavníku a s winchestrovkou v rukou prožít na pár okamžiků atmosféru Divokého západu. Takřka bez nadsázky lze říci, že se zde stane celkem snadno každý chlap zase na chvíli klukem. 

Jedna zajímavost na závěr 

Při putování Arizonou narazí turista na něco, co lze nazvat „arizonské hrátky s časem“. Arizona je totiž jedním z mála amerických států, který neuznává tzv. letní čas. A tak, když přijíždíte do Arizony například z Kalifornie, která letní čas uznává, musíte si přetočit hodinky o hodinu zpět. Když ale v Arizoně zavítáte do rezervace Navahů, musíte si dát hodinky zase o hodinu napřed. Navahové totiž s letním časem počítají. Ale to ještě není všechno. V navažské rezervaci žije i indiánský kmen Hopi. A Hopiové letní čas pro změnu nepoužívají. Takže pozor: hodinky se zase vrátí o hodinu zpět! 

Při cestování po Arizoně si tedy dávejte pozor na hodinky. Určitě se to bude hodit. 

Slavná Route 66 spojila východ a západ USA
Zdroj: ČT24/Vladimír Klimsa
Vydáno pod