V Krkonoších sněžilo, silničáři poprvé vyjeli

Trutnov - V Krkonoších v noci na dnešek napadla slabá vrstva sněhu. Silničáři do hor časně ráno vyslali sypač. Byl to jejich vůbec první výjezd v letošní zimní sezoně. Slabá vrstva sněhu ležela na silnici k hraničnímu přechodu Pomezní Boudy. Řidiči by proto měli být opatrní. Na sezonu se už pilně připravují také skiareály. Pro milovníky zimních sportů se chystá řada novinek.

Sníh padal hlavně v polohách nad 700 metrů nad mořem. Na hřebenech Krkonoš jsou asi dva centimetry sněhu, ve Špindlerově Mlýně jeden centimetr. Ve vyšších polohách hor klesla ráno teplota několik stupňů pod bod mrazu. V nižších polohách bylo slabě nad nulou.

Sněhová děla už jsou sice v Krkonoších na sjezdovkách připravená, na první svezení si ale lyžaři budou muset ještě počkat. Lyžovat se v Krkonoších začíná obvykle na přelomu listopadu a prosince a letos to zřejmě bude podobné. „Pokud vyjde dlouhodobá předpověď, tak by teoreticky ve druhé polovině příštího týdne mělo přijít znovu ochlazení, a tam už jsou teploty takové, které by případně umožnily začít vyrábět technický sníh,“ uvedl ředitel areálu Černá hora – Pec pod Sněžkou Petr Hynek. 

Lyžaře přivítá hned šest nových lanovek

Návštěvníci českých skiareálů se mohou těšit na šest nových lanovek. Tři z nich se otevřou v novém skiareálu Plešivec v Krušných horách. Celkem se mohou lidé svézt na skoro stovce lanovek. Ve výstavbě je i nová kabinová lanovka v Peci pod Sněžkou na nejvyšší českou horu Sněžku (1602 m.n.m). Hotová bude ale až příští sezonu. 

Kromě lanovek přibude i sjezdovek. Například v areálu Kouty nad Desnou v Jeseníkách bude zprovozněna jedna z nejdelších sjezdovek. „Měří něco málo přes tři kilometry, což je na české poměry zajímavá délka,“ podotkl ve Studiu 6 Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy.

Krkonošský SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou letos nabídne lyžařům možnost dostat se z areálu Černá hora u Janských Lázní do Pece na lyžích a rolbou. Odpadne tak jízda skibusem. 

Podle Juračky zůstanou ceny skipasů oproti loňsku víceméně stejné, nebo se zvýší jen nepatrně. I když majitelé skiareálů do nich investují, nemohou si dovolit razantní zvýšení cen - alpská konkurence je relativně blízko a Češi rádi tato střediska vyhledávají.