PODÍVEJTE SE: Unikátní virtuální mapa vesmíru

New York – Vědci ze Spojených států, Německa a Velké Británie představili zatím nejpřesnější animaci vývoje vesmíru za posledních 13 miliard let. Na speciálním programu pracoval tým vědců přes pět let. Od svých tvůrců dostal název Illustris.

Horizont ČT24: Vědci představili virtuální mapu vesmíru (zdroj: ČT24)

Zrychlená procházka začíná Velkým třeskem a končí dneškem. Divák se může projít, nahlédnout a nechat se unášet tajemným vesmírem. Pozoruje životní cykly hvězd, ochlazování plynů nebo energie výbuchů supernov.

Model zahrnuje více než 12 miliard rozlišovacích prvků podobajících se pixelům na kosmické televizní obrazovce. Podle jednoho z tvůrců „nejen pokrývá velkou část vesmíru, ale má také dostatečné rozlišení, aby se bylo možné podívat na vnitřní strukturu jednotlivých galaxií“.

Shy Genel, spoluautor projektu

„Illustris je jako stroj času. Můžete se kdykoli posunout do budoucnosti nebo do minulosti. Simulaci si můžete zastavit a přiblížit si konkrétní galaxii nebo kupu galaxií.“

Illustris není první model vesmíru, na rozdíl od těch předchozích ale zvládl vytvořit i různé typy hvězdných soustav. Model počítal i se vznikem těžších chemických prvků z lehčích v jádrech hvězd nebo se zářením, které vzniká, když černé díry požírají mezihvězdný plyn.

Program vyvíjelo osm tisíc výkonných počítačů současně, a přesto jim výpočet celkového výsledku trval tři měsíce. Při použití průměrných kancelářských počítačů by výpočet trval zhruba dva tisíce let.

I když je model propracovaný, pořád v něm spousta věcí chybí - kupříkladu obří černé díry v počátečních fázích vývoje. V menších galaxiích do hmotnosti deseti miliard Sluncí se v modelu začaly tvořit hvězdy dřív a rychleji než ve skutečném vesmíru. Tyto galaxie byly pak na konci simulace plné stokrát starších hvězd než ve skutečnosti. Vědci tak mají stále na čem pracovat.

Vydáno pod