Větrná elektrárna nad Svatým Hostýnem dosluhuje. Nová není jistá

Současná elektrárna už je ve špatném technickém stavu (zdroj: ČT24)

Větrná elektrárna poblíž baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně na Kroměřížsku bude možná minulostí. Současná už dosluhuje a nad výstavbou nové zatím visí otazník. Arcibiskupství by o ni stálo, komplikací ale může být vyhlášení Hostýnu národní kulturní památkou.

Pětadvacet let se tyčí po boku hostýnské rozhledny a z dálky se z ní časem stala výraznější dominanta než samotné poutní místo. Její stáří je ale patrné na první pohled. Svědčí o něm třeba vyteklý olej z převodovky nebo výrazná hlučnost opotřebovaných ložisek.

„Tuto elektrárnu bychom chtěli provozovat odhadem dva až pět let. Samozřejmě s ohledem na to, jaké budou nutné investice, aby za rok vyrobila víc, než se do ní investuje,“ popsal technický administrátor Matice svatohostýnské Petr Janek.

Penězmi arcibiskupství pomáhá chudším rodinám

Arcibiskupství by proto rádo elektrárnu novou, aby z výnosů mohlo dotovat ubytování v poutních domech pro chudší rodiny. Zatímco stávající elektrárna vyšla před lety zhruba na 10 milionů korun, její nástupkyně by měla být asi pětkrát dražší, ale s desetinásobným výkonem.

„Současná má výšku 30 metrů, a v současnosti se tak malé elektrárny již nedělají nebo se nevyplatí je tak malé stavět,“ vysvětlil Janek. V úvahu by proto připadala vyšší. Stometrová. Ta se ale nemusí zamlouvat památkářům. Hostýn je totiž nově národní kulturní památkou.

Vyjádření mluvčí Národního památkového úřadu Kroměříž
Zdroj: ČT24

Ve hře je i změna místa. Arcibiskupství totiž vlastní až polovinu lesních porostů v okolí. Ty už ale nejsou tak přístupné, jako současná lokalita.