Univerzita Tomáše Bati má po 11 letech nového rektora. Zeman jím jmenoval Vladimíra Sedlaříka

Jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana převzal v pátek nový rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) Vladimír Sedlařík. Osmatřicetiletý chemik do čela školy nastoupí 15. prosince a nahradí tak Petra Sáhu. Do funkce bude slavnostně uveden zřejmě až v novém roce. V čele školy by měl stát do prosince 2022.

Prezident při jmenování rektora vyzdvihl výjimečnost zlínské univerzity. „Máte nesmírnou odpovědnost, protože Baťova univerzita, to je něco úplně jiného než jakákoli jiná univerzita, a může se s ní srovnávat snad pouze Univerzita Karlova,“ řekl Sedlaříkovi.

Tomáš i Jan Baťovi byli podle Zemana nesmírně významné postavy nejen českého podnikání, ale i české politiky.

„Nezapomeňme, že Baťa byl dlouhou dobu starostou Zlína a z tohoto města udělal krásné, moderní a zahradní město,“ řekl. Novému rektorovi poblahopřál ke jmenování a popřál mu, aby zlínská univerzita vychovávala podobné osobnosti, jako byli Baťovi.

Sedlařík chce budovat dynamickou, moderní a respektovanou univerzitu pro 21. století. „To, na co bych se chtěl výrazně zaměřit, je zvýšení prestiže naší univerzity jak na národní, tak na mezinárodní úrovni,“ řekl.

Za svou prioritu označil hlavně zlepšení kvality výuky i tvůrčích činností, i když podle něj škola už v posledních letech udělala v kvalitě velký pokrok. Také by chtěl, aby škola víc působila na své okolí.

Narodil se v roce 1980. Na UTB v roce 2003 absolvoval magisterské studium oboru technologie životního prostředí. O tři roky později obhájil disertační práci v programu chemie a technologie materiálů. Loni ho prezident jmenoval profesorem pro obor technologie organických látek. Svůj mladý věk za handicap pro funkci rektora nepovažuje. Uvedl, že má manažerské zkušenosti jako ředitel výzkumného centra.

O svých spolupracovnících už má jasno. „V lednu předložím akademickému senátu návrh na nové prorektory. Bude to částečná obměna. Někteří zůstanou a někteří budou nahrazeni,“ uvedl. Chce navázat na práci dosavadního vedení školy.

Sedlařík byl jediným kandidátem na rektora. Dosud byl prorektorem pro tvůrčí činnosti UTB a ředitelem Centra polymerních systémů UTB. V tajné volbě 16. října získal 23 z 35 hlasů přítomných akademických senátorů. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně vznikla v roce 2001, má šest fakult a v letošním akademickém roce asi 9 tisíc studentů. Sáha byl jejím prvním rektorem, školu vedl od roku 2007.