Odborníci přemístí odchytovou klec na medvěda. Do terénu vyrazí i veterinář s uspávací puškou

Medvěda se pokusí uspat veterinář narkotizační puškou (zdroj: ČT24)

Na Valašsku se připravuje další odchyt medvěda, který tam zabil už víc než tři desítky ovcí. Od začátku týdne ale žádné větší škody nezpůsobil. Tým lovců chystá přesun odchytové klece, do které chtějí šelmu nalákat na med nebo vnitřnosti. Na Valašsko má navíc přijet specialista s narkotizační puškou.

Medvěd od začátku týdne nezpůsobil žádné velké škody a nezabil žádné chované zvíře. Podle posledních poznatků se pohybuje asi 15 kilometrů od Oznic směrem k hranicím se Slovenskem. V obci se také sešel odchytový tým, který s sebou přivezl i klec, do které chtějí medvěda nalákat na med, kukuřici nebo pach vnitřností z jelena.

Kam přesně ji umístí, prozradit nechtějí. Souběžně s lákáním medvěda do klece by šelmu měl pronásledovat i veterinář s uspávací puškou. V neděli by měl do regionu přijet ze Dvora Králové a na Valašsku by mohl strávit celý týden.

Chovatelé ovcí naléhají, aby medvěd, který nemá strach z lidí a chová se netypicky, z regionu odešel co nejdříve. Ochránit domácí zvířata před šelmou je podle nich velmi obtížné. Ochranáři ale upozorňují, že některá napadená zvířata byla nezabezpečená a doporučují je na noc zavřít a zapřít dveře.

Klíčové budou pro odchyt medvěda co nepřesnější informace o pohybu šelmy, které by měli průběžně dodávat a aktualizovat myslivci z celého regionu. Práci jim mohou komplikovat stopy druhého většího medvěda, který v oblasti žije.

Nejsou ale jediní, kdo výskyt medvěda sleduje pod drobnohledem. Jeho pohyb monitorují i členové facebookové skupiny, která vznikla zhruba před dvěma týdny. Za tu dobu se do ní přihlásilo téměř jeden a půl tisíce lidí.

Po odchytu by mohli medvěda dočasně přijmout v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje Zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.