Ostravský Dům umění dostal novou střechu. Vydržet by měla dalších sto let

Skončila generální oprava střechy ostravského Domu umění. Právě její konstrukce je zásadní pro kulturní památku, která byla postavena ve 20. letech minulého století. Důmyslné řešení prosklených světlíků přináší do výstavní síně přirozené světlo. Opravu za 17,5 milionu korun financoval Moravskoslezský kraj.

Ostravský Dům umění je starý 94 let, střecha na něm vydržela s drobnými opravami celou tu dobu. Její rekonstrukce začala loni. „Byl tu takový velký poklop, pod kterým se de facto objevil další sál. Z něj se odstrojovaly všechny části,“ popsal ředitel galerie Jiří Jůza.

Ošetřit se musely dřevěné i betonové konstrukce. „Musely se zasanovat, otryskat, znovu natřít, prostě ve sledovaných tloušťkách těch barev, aby to vydrželo opravdu dlouho,“ vyjmenoval Jůza. 

Na čtyřech střechách se vyměnil i plášť. „Byly to původně pozinkované plechy. Dnes je tady titan a zinek, což je nejkvalitnější materiál, který je dnes na trhu. Tudíž by to mělo vydržet dalších sto let,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL). Kromě oprav střech se pustili dělníci i do prosklení světlíků.

Střecha Domu umění v Ostravě je po rekonstrukci
Zdroj: Vladimír Pryček/ČTK

Okapy navracejí památku do 20. let

Na Dům umění se vrátily i hranaté okapové svody místo kulatých. To proto, aby se podoba kulturní památky i v detailech znovu přiblížila dvacátým letům minulého století, kdy byla postavena.

Za domem stále zůstává prostor pro dostavbu podle návrhu architekta Josefa Pleskota s názvem Bílý stín. „V současnosti probíhá výběr zhotovitele, který by měl dokončit projektovou dokumentaci a vyřídit územní a stavební povolení,“ uvedl Curylo.

Za Domem umění má vyrůst Bílý stín
Zdroj: Dům umění

V Domě umění teď řemeslníci pracují na renovaci parket v horním patře. Na konci září tam začne výstavní projekt roku s názvem Dělník je smrtelný, práce je živá.