Masarykův les v Izraeli chřadne. Tisíce borovic zachraňují arboristé z Brna

Ve velmi špatném stavu je Masarykův les, který čeští osadníci před devadesáti lety vysadili na severu Izraele nedaleko Nazaretu. O tisíce borovic se po desetiletí nikdo pořádně nestaral. Napravit se to snaží studenti brněnské Mendelovy univerzity.

S některými druhy stromů se brněnští studenti setkali v Izraeli poprvé. „Ořezávali jsme třeba suché a mrtvé dřevo karobu, to je strom místní, dělá se z něho náhražka čokolády,“ popsal absolvent arboristiky Mendelovy univerzity Pavel Colledani.

Masarykův les poblíž Nazaretu je jiný, než na jaký je arborista zvyklý z Česka. „Když si představíme les, tak si představíme hodně stromů. Tam těch stromů moc není, rostou většinou na hodně špatném podloží. Takže se stromy začínají naklánět, jsou ohnuté skoro až k zemi,“ vysvětlil Colledani.

V Masarykově lese roste 13 tisíc borovic
Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Osadníci vysázením lesa v roce 1930 uctili prvního československého prezidenta. Monokulturu 13 tisíc borovic pak ale ponechali vlastnímu osudu. „V 60. a 70. letech neproběhly zásahy, které byly třeba. To způsobilo, že se nespustila přirozená obnova,“ říká Jiří Volánek z Ústavu geologie a pedologie.

Obnově lesa proto Češi začali pomáhat uměle, během dvou týdnů vysázeli i stromy nové. Obnova ale zabere desítky let. Skupina z Mendelovy univerzity se proto do Izraele pravděpodobně vydá znovu.