Břeclavská nemocnice ušetřila na energiích skoro 15 milionů. Kraj chce proto úsporný projekt rozšířit

Břeclavská nemocnice loni ušetřila díky novým energetickým opatřením 14,6 milionu korun. V rámci Pilotního projektu energetických služeb se zárukou (EPC) přešla nemocnice na vytápění teplovodní soustavou a kotelna prošla rekonstrukcí. Za projektem stojí firma Amper Savings, která garantovala v desetiletém horizontu úspory na zemním plynu, elektřině a vodě za 128 milionů. Jenže úspory břeclavské nemocnice tyto odhady hned první rok překonaly. Jihomoravský kraj proto projekt zavede i v jiných budovách.

Práce, které v nemocnici probíhaly za plného provozu, zahrnovaly rekonstrukci kotelny a potrubí, přechod na teplovodní soustavu a napojení pavilonů na novou soustavu vytápění i přípravy teplé vody. „Dále je nový centrální dispečink řízení, část vzduchotechniky, osvětlení, nová jsou opatření ohledně vody a podobně,“ vyjmenoval technický ředitel Amper Savings Radek Vrána.

V nemocnici vznikla i nová parní kotelna, vyrábí páru pro sterilizaci. Ta nahradila původní parní kotle vyrobené v 80. letech. „Zásadním problémem bylo, že Nemocnice Břeclav fungovala na technologii parní výroby. Veškeré teplo se vyrábělo z páry. Přešli jsme na teplovodní vytápění, čímž se ušetřila největší část nákladů,“ popsal Petr Baťka, který se v únoru ujme vedení nemocnice. Po zavedení úsporných opatření zaplatí nemocnice nejvíc za zemní plyn.

Nemocnice měla před zavedením úspor roční energetické provozní náklady asi 34 milionů korun, nyní jsou kolem 20 milionů. Firma garantovala roční úsporu 12,8 milionu, ale nakonec byla vyšší. „Roční úspora dosáhla 14,6 milionu korun, takže je ještě o 1,8 milionu korun vyšší, než byla garantovaná výše. Určitě budeme chtít pokračovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana Taťána Malá (ANO).

Kraj už má vytipovaných dalších 20 budov

Podle ní chce kraj využít EPC projekt i u jiných budov s ohledem na rostoucí ceny energií, už má vytipováno 20 objektů. „Je to například Nemocnice Znojmo, Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje nebo střední škola na Charbulově ulici v Brně. Týkat se to může ale i záchranky nebo sociálních zařízení,“ vyjmenovala Malá.

Investiční práce zajistil poskytovatel služby s takzvaným zaručeným výsledkem, který smluvně garantuje budoucí dosažené úspory. Náklady se pak hradí z následných úspor.  Celkové náklady projektu dosáhly 69 milionů korun: součástí jsou investiční práce za necelých 50 milionů a zhruba 20 milionů za služby energetického managementu po dobu 10 let.