Z programu úspory energie jde zaplatit i mokřad na střeše. Peněz je v něm zatím dost

Události: Kam jdou peníze z Nové zelené úsporám (zdroj: ČT24)

Zateplování střech i fasád či výměna oken. Především tímto směrem nejvíce tečou peníze z programu Nová zelená úsporám. Loni si lidé při něm rozdělili více než 1,5 miliardy korun, v minulých letech pak tři. Státní měšec na projekty úspor energie v rodinných a bytových domech však zůstává otevřený i pro další roky.

Dotaci na „zelenou střechu“ dostal i dům, ve kterém žije Michal Šperling. Pochvaluje si, že střecha ochlazuje vnitroblok, navíc na ní je i mokřad.  Ten umožňuje život různým rostlinám, pomáhá také se splachováním toalety. 

Žádostí o dotaci na takové střechy přišly loni desítky. Stovky domácností pak usilovaly o příspěvek na vlastní fotovoltaiku. „Zvyšuje se zájem o instalace s bateriovými systémy, což vnímáme pozitivně,“ podotkl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.  

Spokojený je i ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman. Jeho fond je zodpovědný za administraci programu Nová zelená úsporám. „Velmi nás těší využívaný bonus v kombinaci s kotlíkovými dotacemi, pokud se někdo rozhodne mít ekologický zdroj vytápění a ještě k tomu provede nějakou renovaci zateplení domu,“ uvedl.  

Nová zelená úsporám
Zdroj: ČT24

Podle aliance Šance pro budovy by se o příspěvek z programu mohlo ucházet i víc stavebníků. Její ředitel oceňuje průběžný příjem žádostí o dotace a dlouhodobě stabilní podmínky. Věří, že mnohé renovace rodinných domů, které jdou nyní mimo program, se nakonec do něj dostanou. To by zkvalitnilo i samotné renovace.

Resort životního prostředí nyní odhaduje, že do roku 2021 rozdělí celkem 18 a půl miliardy. Záležet bude na výnosech z prodeje emisních povolenek, které program financují.