Začala stavba obchvatu jihočeského Lišova. Stát bude asi miliardu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo ve čtvrtek stavět obchvat Lišova a Štěpánovic na Českobudějovicku. Stavba dlouhá 9,5 kilometru vyjde na 964 milionů korun bez daně. Řidiči by po obchvatu mohli jezdit od roku 2025. Komunikace povede z Lišova do Vranína, silničáři už připravují i navazující úsek do Třeboně. Na obchvat čekaly Lišov a Štěpánovice čtyřicet let, sdělili zástupci ŘSD, vlády a Lišova.

Silnice I/34 mezi Lišovem a Vranínem nahradí nynější tah, kde řidiči často bourají. Na silnici mezi Lišovem a Štěpánovicemi je několik zatáček. Obchvat tak odvede dopravu mimo obytnou zástavbu, součástí budou i dvě mimoúrovňové křižovatky.

„Po silnici I/34 vede velká tranzitní doprava. Z toho důvodu je nepřijatelné, aby procházela zastavěným územím obcí,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Lišovem projede denně až patnáct tisíc aut, připomněl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Obchvat Lišova
Zdroj: ŘSD

Pro zhruba tříkilometrový navazující úsek z Vranína do Třeboně připravuje ŘSD dokumentaci pro územní rozhodnutí. Podle Mátla to teď ale není priorita. „Bude to hodně záviset na finančních prostředcích. Je to relativně krátký úsek a neřešíme tam jakékoli vytažení tranzitní dopravy z nějaké obce nebo města,“ řekl.

Cena je nižší, než se předpokládalo

Předpokládané náklady na obchvat Lišova a Štěpánovic dlouhý 9,5 kilometru byly podle silničářů 1,25 miliardy korun bez daně. Nejnižší nabídku za 963,9 milionu korun bez DPH podala společnost M – Silnice. Jde tak o 76,5 procenta předpokládané ceny.

Obchvat povede po silnici I/34, která spojuje České Budějovice s Jindřichovým Hradcem. Řidiči by tak v budoucnu na cestě z Budějovic do Třeboně neměli projíždět žádnou obcí. Na stejné silnici I/34 zahájilo ŘSD předloni v srpnu práce na obchvatu Dolní Lhoty na Jindřichohradecku. Silnice I/34 vede z krajského města přes Jindřichův Hradec a Pelhřimov do Humpolce, kde kříží dálnici D1 a pokračuje dál na Svitavy.

V jižních Čechách vznikají poslední roky obchvaty pravidelně. Jihočeský kraj začal loni na jaře stavět obchvat Vlachova Březí na Prachaticku. Předloni kraj dokončil obchvat Strážkovic na Českobudějovicku. Kromě toho pracuje na přípravě dalších podobných, jako jsou obchvaty Žáru, Blatné, Husince, Kaplice, Srubce, Trhových Svinů, Ledenic, Dačic nebo Nové Bystřice.