Po kůrovci oslovili ekology. Po čtyřech letech u Města Albrechtice už rostou dvoumetrové břízy a jeřáby

Na bývalých holinách v okolí Města Albrechtic už rostou dvoumetrové břízy (zdroj: ČT24)

Před čtyřmi lety začali ve Městě Albrechticích místní lidé ve spolupráci s Hnutím Duha osazovat holiny po kůrovcové kalamitě. Jako hlavní strom si zvolili břízu, která roste rychle – měla poskytnout ochranu dalším stromům. Novému porostu se podle města daří skvěle. Město Albrechtice bylo jedním z nejpostiženějších míst, kůrovec tam zničil polovinu z tří set hektarů lesa.

Před sedmi lety byly v okolí Města Albrechtic smrkové lesy. Ty ale kompletně zničil kůrovec, z lesů se tak už před čtyřmi lety stala jen prázdná pláň. Dnes už je ale možné pozorovat až dvoumetrové břízy a jeřáby, kterým se dobře daří a rostou dál. 

„Zasadili jsme sazenice v různých počtech a nechali přírodu pracovat, ať se šíří přípravné dřeviny jako bříza a jeřáb. Pod nimi se nám začíná tvořit nový porost, ten cílový, kterého chceme dosáhnout,“ uvedl odborný lesní hospodář Města Albrechtic Jaroslav Herman. 

Nový les však bude jiný, než byli místní zvyklí. Má být divočejší a s různými druhy stromů. Právě takový má totiž podle odborníků největší šanci přežít podobné kalamity, jako byla ta kůrovcová.

Pestřejší lesy jsou odolnější

„Musíme mít lesy druhově, ale i výškově a prostorově pestré. V lesích bychom měli mít širokou škálu různě starých stromů, protože ty mladší jsou vždycky odolnější,“ popsal lesník Milan Košulič. 

I když už je kůrovec na ústupu, jen v Moravskoslezském kraji vytěží Lesy ČR ročně kolem 125 tisíc kubíků dřeva. Zároveň ale osadí i jeden a půl tisíce hektarů holin více než sedmi miliony sazenic. „Kde je to možné, tam upřednostňujeme přirozenou obnovu lesa ze semen a plodů stojících stromů. Sázíme směsi různých druhů dřevin s převahou listnáčů, vždycky s ohledem na konkrétní stanoviště a klimatické podmínky,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podobně zalesněné holiny mají také jinou pozitivní funkci. Díky pestřejší skladbě lesa zůstává na místě více vody a nedochází k výkyvům teplot.