Motoristé mohou projet po první části obchvatu Frýdku-Místku. Celý by se měl otevřít do konce roku

Motoristům se otevřela první část obchvatu Frýdku-Místku. Řidiči už mohou projet po nové silnici, která navazuje na dálnici D56 od Ostravy a po kruhový objezd ve Frýdlantské ulici na okraji Místku. Na zprovozněnou část obchvatu zatím nelze najet ve směru od Příbora nebo Brna. Napojení totiž nemá potřebné povolení, Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že silnici otevře na počátku září. Druhou etapu obchvatu chce zprovoznit do konce roku.

Frýdek-Místek na obchvat čeká desítky let. V současnosti jde o jednu z nejdůležitějších dopravních staveb v Moravskoslezském kraji, má z města odvést tranzitní dopravu. „I když nejde o spouštění celého obchvatu, ta první část ulehčí už velké části města, tranzitu Ostrava–Beskydy a zpět. Takže ulice Beskydská, Frýdlantská, sídliště Riviéra si částečně oddechnou. My samozřejmě jako město čekáme a těšíme se na to plné spuštění, které by mělo nastat do konce roku,“ řekl frýdecko-místecký primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Obchvat se od roku 2018 staví na dvě etapy. Nejvyšší správní soud ale letos vyhověl stížnostem spolku Děti Země a vydal rozhodnutí, podle kterého stavební povolení pro některé části stavby nebyla pravomocná.

Obchvat Frýdku-Místku
Zdroj: ŘSD ČR

Druhá etapa stavby, u které ale stavbaři čelí i komplikacím spojeným se sesuvem půdy, stavební povolení znovu získala na konci května. Platné stavební povolení však dosud nemá napojení obchvatu ve směru od Příbora. Proto se zatím otevřela jen část první etapy stavby.

Celý obchvat bude dlouhý 8,5 kilometru. Na jedné straně se napojí na dálnici D48 ve směru na Český Těšín a Polsko a na druhé straně na dálnice D56 od Ostravy a D48 od Olomouce. Obě etapy obchvatu budou stát zhruba čtyři miliardy korun.