Rok po ničivé bouři ve Stebně mají všechny domy střechy. Kostel na opravu ještě čeká

Rok od ničivé bouře ve Stebně, které spadá pod město Kryry na Lounsku, je téměř vše opravené. Místo modrých plachet, které krátce po bouři zakryly asi čtyřicet procent domů v obci, jsou na střechách nové tašky. Živel se nevyhnul ani kostelu, ten však na opravu dál čeká.

Ve stejný den, kdy řádilo tornádo na jihu Moravy, se bouře 24. června prohnala i Stebnem, Blatnem a Petrohradem. Ve Stebně, které má 120 obyvatel, živel zničil pětadvacet budov.

Jeden z nejvíce poškozených domů měl Tomáš Ratiborský, před rokem mu bouře zničila objekt téměř z poloviny. Tehdy uvedl, že přišel o střechu a do celého jeho domova natekla voda, která zničila majetek uvnitř.

Jeho vnučka Eliška Ratiborská řekla, že až tento týden prarodiče vysázeli trávu na zahradě a opravili plot a posezení. „Dům měli hotový někdy před Vánoci,“ dodala s tím, že bouře se prarodiče bojí dodnes. „Jak to všechno dodělali, tak na ně událost ještě dolehla. Pořád se bojí, všichni se bojíme. I já vím, že ani doma není bezpečno,“poznamenala.

Živel se nevyhnul ani kostelu, ten ale na opravu dál čeká, protože faře došly prostředky. „Bouře odnesla z kostela střechu. Farář to chtěl rychle opravit, ale zjistil, že je potřeba vyměnit i krovy kvůli dřevomorce,“ řekl starosta Miroslav Brda.

Na obnovu památky Stebno schválilo dar ze sbírky dvěstě tisíc korun, fara poté neúspěšně žádala o další peníze. Podle starosty se však má alespoň vrchní část věže opravit v příštím roce. Teď je kostel zabezpečený proti zatékání.

Dalším z následků bouře bylo přes padesát vyvrácených stromů u kostela. Město je nechalo odstranit a už vysadilo nové. Popadané stromy poničily také mobiliář v obci, i ten už je nový.

Obec vysázela stromy, opravila silnice

V součtu obec získala na darech zhruba třicet milionů korun, část peněz dostali místní, většina se však použila na opravu jejího majetku. Novou zeď například dostal nedaleký hřbitov.

„Obec přišla také o šest hektarů obecních lesů, nechali jsme vysázet šedesát nových sazenic,“ řekl Brda. „Udělalo se dětské hřiště a je tu i dost laviček, takže si budou mít maminky kam sednout,“ upozornil na zrekonstruovaný prostor místního parčíku starosta.

Poničené jsou však ještě komunikace vedoucí k chatové oblasti. „Chtěli jsme je opravit hned po pohromě, ale protože došlo ke škodě i na majetku Lesů ČR a bude se tam odtud odvážet dost řeziva, tak jsme usoudili, že s opravou ještě počkáme,“ doplnil Brda. Na účtě zbylo obci asi třináct milionů korun. Prostředky použije právě na opravu silnic, dále pak na rekonstrukci osvětlení a na vyčištění koryta potoka.

Lidé na opravu svých domů čerpali prostředky z veřejných sbírek, zejména ti, kteří neměli majetek pojištěný. Škody činily asi sto milionů korun. Na místo se tehdy sjely pomáhat desítky dobrovolníků.