Graubnerova nástupce zatím olomoucké arcibiskupství nezná. Je čas, říká pomocný biskup Basler

Pomocný biskup olomoucký Antonín Basler o jmenování Jana Graubnera (zdroj: ČT24)

Pomocný biskup olomouckého arcibiskupa Antonín Basler v ČT řekl, že nástupce Jana Graubnera zatím arcidiecéze nezná. Podle něj je zatím čas, protože funkci pražského arcibiskupa musí Graubner převzít do dvou měsíců. Zda by se novým arcibiskupem v Olomouci mohl stát právě on jako současný pomocný biskup, Basler nevyloučil. Podle něj to však může být i někdo nový. Uvedl, že jmenování Graubnera do funkce pražského arcibiskupa ho překvapilo, podle něj bude věřícím i kolegům v Olomouci chybět.

Basler uvedl, že na olomouckém arcibiskupství se už od úterý tušilo, že novým pražským arcibiskupem by mohl být právě Graubner. Řekl ale, že to bylo pro všechny jeho spolupracovníky velkým překvapením. „Je to jednak kvůli jeho věku, protože příští rok dosáhne 75 let, a tedy měl by podávat abdikaci na svou pozici. I jeho zdraví bylo velmi ohroženo za doby covidu, tak jsme si mysleli, že něco takového nám v uvozovkách nehrozí,“ sdělil v ČT. 

Arcibiskup Jan Graubner prodělal velmi těžký průběh onemocnění covid-19 a skončil na plicní ventilaci. Basler řekl, že Graubnerův stav je dnes už velmi dobrý. „Podle lékařů na jeho plicích nejsou žádné negativní známky, psychicky se cítí velmi dobře. Z toho jsme měli obrovskou radost, že se mohl vrátit do své služby v plné síle, nicméně teď je nám to (jmenování do funkce pražského arcibiskupa) trochu líto,“ přiznal. 

Volba nebyla podle Baslera jednoduchá ani pro samotného Graubnera. „V té nemoci říkal, že pánu Bohu nabídl svůj život, a jestli chce, aby tady dál byl, je pro něj ochoten udělat cokoliv. Právě na to si teď vzpomněl a podle toho se zařídil,“ sdělil pomocný biskup. „Je nesmírně pracovitý, zkušený a lidský,“ dodal. 

Na jméno Graubnerova nástupce je čas

Podle Baslera je Graubner, který je ve funkci olomouckého arcibiskupa už třicet let, velmi oblíbený i mezi věřícími. „Kam přijede, tam se sejde velké množství lidí. Všichni znají jeho aktivitu, jeho schopnost správným způsobem a ve správnou chvíli zasáhnout,“ popsal. 

Kdo současného arcibiskupa v Olomouci nahradí, zatím podle Baslera není jasné. „Do převzetí funkce pražského arcibiskupa se sejde sbor konzultorů, kteří zvolí administrátora diecéze, a pak se bude čekat – nevíme jak dlouho – na to, až papež jmenuje nového olomouckého arcibiskupa,“ uvedl. 

Redaktorka ČT Petra Klimková připomněla, že bývá zvykem, že arcibiskupem se stává některý z pomocných biskupů. Na otázku, zda by takovou funkci přijal, Basler řekl, že by se musel řádně rozmyslet. „Ovšem není to pravidlo, že by to musel být někdo z pomocných biskupů, nakonec příklad vidíme i v Praze. Ale je to možné, může to být ale i někdo jiný.“ Novou diecézi má Graubner podle pomocného biskupa převzít do dvou měsíců. „Ještě máme čas,“ řekl. 

Co nového arcibiskupa v Olomouci čeká?

Podle Baslera je olomoucká arcidiecéze v dobrém stavu. Je přesvědčen o tom, že od doby, co ji převzal právě Graubner, se udělalo mnoho. „I po stránce majetkové, přece jenom od těch restitucí uplynul nějaký čas, se mnoho věcí podařilo. Něco se jistě také nepodařilo, ale nástupce bude mít dobrou diecézi,“ míní otec Antonín. 

Největším problémem v olomoucké arcidiecézi je podle Baslera, stejně jako v ostatních diecézích, nedostatek kněžských povolání. Řekl, že průměrný věk kněžstva je kolem padesáti let, což je podle něj poměrně hodně. „Do budoucna může nastat tento problém, že kněží budou mít ještě více farností, než mají dnes, ale modlíme se za nová kněžská povolání,“ sdělil.