V Praze začala výluka metra, celé svátky nepojede z Muzea na Pražského povstání

V pražském metru začala výluka. Linka C nebude celé svátky jezdit mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání, cestující musí přestoupit do autobusů. Dopravní podnik zdůvodnil výluku potřebou vyměnit pražce.

Na náhradní autobusovou linku XC mohou cestující z metra přestoupit již ve stanici Hlavní nádraží, na Muzeu jsou autobusové zastávky od výstupů z metra poněkud vzdálené. Autobusy dále obsluhují stanici I. P. Pavlova a Vyšehrad, na Pražského povstání lze přestoupit zpět do metra.

Zastávky náhradní dopravy jsou na magistrále – ve směru na Pražského povstání v ulicích Wilsonova (Hlavní nádraží a Muzeum), Sokolská (I. P. Pavlova) a 5. května (Vyšehrad), v opačném směru v ulicích 5. května (Vyšehrad), Legerova (I. P. Pavlova a Muzeum) a Wilsonova (Hlavní nádraží). Konečná Pražského povstání je v zastávce linky 134 u jižního výstupu ze stanice metra, nástupní zastávka autobusů je v zastávce noční linky naproti ní. 

Oproti minulým výlukám se nic nezměnilo na tom, že stanice Pražského povstání není bezbariérově přístupná. Nemá výtah ani eskalátory. Imobilním cestujícím proto dopravní podnik doporučil, aby využili povrchové linky – tramvaj 19 ze stanice Pankrác, která jezdí směrem do Vršovic, případně autobus 135, který spojuje Florenc a Jižní Město.

Velikonoční přerušení provozu metra linky C je další z řady výluk, při kterých dopravní podnik vyměňuje na nejstarší trase pražské podzemní dráhy pražce. Podle mluvčí podniku Anety Řehkové se budou vyměňovat ve stanici Vyšehrad a v úseku mezi stanicemi I. P. Pavlova a Muzeum. Dopravní podnik výluku využije také k dalším opravám v Nuselském mostě.

Výluka v metru je letos první, ale nikoli poslední. Kvůli výměně pražců jsou další naplánovány na začátek července a období okolo 17. listopadu. Kromě toho bude od poloviny května několik víkendových výluk kvůli opravám stanice Florenc. Při nich nebude metro jezdit mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Hlavní nádraží.