Vzkazy v kupoli frýdecko-místeckého kostela přečkaly obě světové války. Schránky otevřeli před rekonstrukcí stavby

Ve Frýdku-Místku začala oprava kostela svatých Jana a Pavla. Při té příležitosti otevřeli dvě schránky se vzkazy předků. Obsahovaly dobové fotografie nebo denní tisk a také váček zřejmě s ostatky svatých. Nalezené materiály farnost spolu s památkáři podrobně prozkoumá. Řemeslníci teď vymění bednění krovu věže a položí novou krytinu z měděného plechu. Opravy potrvají do května.

Schránky se vzkazy z minulosti, které našli v kupoli věže kostela svatých Jana a Pavla, překvapily děkana farnosti i primátora města. Jsou starší, než si původně mysleli. Pohlednice s císařem nebo dobové noviny přežily první i druhou světovou válku.

Dokumenty zakonzervovali a slavnostně umístili na věž v říjnu roku 1914. „To je věc, ze které já osobně jsem nejvíc nadšený. Kdy císař oznamuje - mým národům - ta známá věta,“ ukázal dobový tisk děkan Římskokatolické farnosti Daniel Vícha.

V jednom z tubusů byl i malý sáček, který obsahoval úlomky kostí svatých. „Měly by mezi nimi být ostatky svatého Valentýna. Všechno je ale třeba podrobně prozkoumat,“ řekla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

Farnost snesenou makovici věže a kříž vystaví. Lidé se na ně budou moci do kostela svatých Jana a Pavla přijít podívat v neděli 12. prosince. „Nalezené materiály nyní farnost spolu s památkáři podrobně prozkoumá, následně budou k dispozici všem, ať už ve zdigitalizované podobě, nebo v rámci výstavy,“ uvedla mluvčí radnice. 

O obsahu nové schránky rozhodnou i děti

Schránka dlouho prázdná nezůstane. Město vyzvalo školy, aby vytvořily nové, originální poselství pro další generace. „Já bych řekl, že to byla hrozná doba, že tu byl covid. Tak doufám, že až se to bude sundávat podruhé, tak že už covid nebude,“ poznamenal jeden ze žáků místní základní školy. „Dala bych tam mince,“ řekla spolužačka. „Já bych tam dal roušku,“ doplnil další žák.

Řemeslníci vymění dřevěné podlahy ve věži, opraví fasádu a okna, troje vstupní dveře do kostela dostanou nový nátěr. Firma provede chemickou a konstrukční sanaci dřevěných částí věže a instaluje nový hromosvod.

Samotná kupole bude pozlacena a nový bude i vrcholový kříž. „Za paušální obnos 1575 korun s podmínkou dodatečného schválení víceprací… To jsou ceny,“ poznamenal s úsměvem při čtení dobového dokumentu primátor města Petr Korč (Naše Město F-M), kolik stála oprava na začátku 1. světové války.

Aktivity v kostele nebudou omezeny

Za opravu v dnešní době si řemeslníci naúčtují více než čtyři a půl milionu korun. Zaplatí je především farnost, přispěje i město a kraj. Hotovo by mělo být v květnu. Během této doby nebudou aktivity v kostele nijak omezeny.

Kostel svatých Jana a Pavla byl vybudován v letech 1763 až 1767 na místě 24 vyhořelých stodol. Je postaven v rokokovém stylu a má bohatou vnitřní výzdobu. V době vzniku stál na kraji města, dnes podél něj vede silniční průtah městem, při jehož výstavbě byla necitlivě zbourána i polovina zdi s kaplemi křížové cesty z roku 1775.

V 90. letech minulého století prošel kostel celkovou opravou, při které stavbaři obnovili fasádu a vyměnili střešní krytinu. V roce 2019 se na kostele začaly projevovat poruchy střešní krytiny věže. Měděný plech se začal při velkých vichřicích odtrhávat od podkladu a ohrožovat své okolí.