Gymnázium v Litovli si připomnělo úmrtí svého absolventa Jana Opletala zastřeleného nacisty

U busty Jana Opletala si studenti gymnázia v Litovli připomněli události z roku 1939, které 17. listopadu vyvrcholily uzavřením českých vysokých škol. Gymnázium, které letos slaví 120 let od svého založení, nese jméno svého absolventa, který byl 28. října při demonstraci v Praze postřelen nacisty a na následky zranění zemřel.

Fotografie Jana Opletala v budově gymnázia v Litovli
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Pohřbu absolventa litovelského gymnázia a studenta medicíny Jana Opletala se 15. listopadu 1939 v Praze účastnilo přes čtyři tisíce lidí, na všech pražských vysokých školách visely černé vlajky a smuteční průvod doprovodil Opletalovu rakev z pražského Albertova na nádraží, odkud putovala do jeho rodné Lhoty nad Moravou. Když ji nakládali do vlaku, zpívali lidé českou hymnu.

Píseň i projev vlastenectví tehdy německé úřady tolerovaly a proti průběhu ani podobě rozloučení nezasahovaly. Tvrdá represe, kterou Opletalův pohřeb a dění bezprostředně po něm vyvolalo, přišla až v noci z 16. na 17. listopadu 1939 nacisté obsadili koleje pražských a brněnských univerzit a Vysoké školy báňské, která tehdy sídlila v Příbrami. Gestapo zatklo přes dva tisíce studentů. Zadržené odvezlo do věznice na Pankráci a kasáren v Ruzyni, kde zastřelilo devět funkcionářů studentských spolků.

Mezinárodní den studenstva

Část studentů německé úřady nakonec propustily, zhruba třináct stovek jich ale skončilo v koncentračním táboře Sachsenhausen-Oranienburg u Berlína. Z Hitlerova rozkazu pak 17. listopadu došlo k uzavření všech českých vysokých škol, což postihlo přes patnáct tisíc studentů a také přes dvanáct set pedagogických pracovníků.

Tragické události, které se v tehdejším protektorátu Čechy a Morava udály mezi 28. říjnem a 17. listopadem 1939, má připomínat Mezinárodní den studentstva. Za ten byl 17. listopad vyhlášen v roce 1941 v Londýně. Jde o vůbec jediný den mezinárodního významu s původem v českých zemích.

Opletalovo gymnázium slaví 120 let

Opletalovo gymnázium v Litovli si letos připomíná sto dvacet let od založení. Připravilo výstavu fotografií ze života školy a maturitních stužek, také almanach a dny otevřených dveří, které potrvají od čtvrtka do soboty. „Pozvali jsem všechny naše absolventy, aby si přišli školu prohlédnout a podívali se, co vše se od dob jejich studia změnilo. Měli jsme původně nachystány i dva koncerty, ty jsme ale kvůli zhoršené epidemické situaci museli zrušit. Nicméně program oslav zůstává stejný, škola bude otevřená a mohou se všichni přijít podívat,“ řekl ředitel litovelského gymnázia Radim Lindner.

Česká střední škola byla v Litovli otevřena ve školním roce 1901/1902. Novorenesanční budova gymnázia, která byla postavena podle návrhu profesora brněnské techniky Josefa Bertla, byla vysvěcena a předána k užívání v září září 1904. Od roku 1991 je budova gymnázia v Litovli chráněna jako kulturní památka.