Po vydatném dešti stouply hladiny řek v Beskydech. Na druhém stupni je Olše nebo Čeladenka

Po vydatném deští stouply hladiny vodních toků v Beskydech. Na Olši v Českém Těšíně a na Čeladence v Čeladné na Frýdecko-Místecku platí druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech první. Vyplývá to z informací státního podniku Povodí Odry. Podle vedoucího odboru vodohospodářského dispečinku Vladimíra Zdráhala napršelo nejvíce v povodí Olše, Ostravice a Morávky. Zvedly se i řeky ve Zlínském kraji, dosáhly však maximálně prvního stupně.

„Hladiny tam ještě jdou částečně nahoru a ještě stále prší. Nicméně srážky by měly během dopoledne ustávat, potom už by nemělo pršet, takže předpokládáme, že se to bude zklidňovat,“ řekl Zdráhal.

„(Olše v Českém Těšíně) nyní stoupla až na 390 centimetrů, což znamená, že hladinu dělí pouze deset centimetrů od vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity,“ uvedl redaktor ČT Jiří Šíma. Řekl také, že skončilo jednání povodňové komise města, kde se hovořilo o tom, že třetího stupně Olše zřejmě nedosáhne.

První stupeň povodňové aktivity je nyní například na Mohelnici v Raškovicích, na Skalce v Morávce a na Olši v Jablunkově nebo Dětmarovicích.

Povodí Odry teď v přehradách doplňuje uvolněné zásobní prostory a případně částečně i retenční, tedy ochranné prostory. „Až to doplníme a situace se trošku zklidní, budeme zaplněné retenční prostory vypouštět,“ řekl Zdráhal.

Ve Zlínském kraji jsou některé řeky na prvním stupni

Déšť zvedl hladiny toků i ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity platil ráno na pěti místech na Valašsku. Nad jeho spodní hranicí se držela Rožnovská Bečva v Horní Bečvě, Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí, Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích a také říčka Bystřička nad stejnojmennou přehradou.

Hladina Rožnovské Bečvy v Horní Bečvě v 07:30 dosahovala 73 centimetrů, první stupeň povodňové aktivity tam začíná platit od úrovně 70 centimetrů. V Rožnově a Valašském Meziříčí byla ve stejném čase na 187 a 204 centimetrech, první stupeň povodňové aktivity tam vstupuje v platnost od dosažení hodnoty 170 a 200 centimetrů.

Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích setrvávala v 07:30 na hodnotě 172 centimetrů, tedy dva centimetry nad spodní hranicí prvního stupně povodňové aktivity. Bystřička nad nádrží se držela na 39 centimetrech, první stupeň povodňové aktivity na ní vstupuje v platnost v případě dosažení hodnoty 30 centimetrů.