Firmám na Ostravsku chybějí zaměstnanci. Některé jdou cestou náborových příspěvků

Řada společností v Moravskoslezském kraji, které poslední dobou pociťují nedostatek pracovníků, se snaží nové zaměstnance nalákat náborovými příspěvky. Některé novým zaměstnancům nabízejí i padesát tisíc korun. Finančně motivují také své zaměstnance, kteří doporučí nové kolegy. Všechna místa se však ani přes náborové příspěvky stále obsadit nedaří.

Personální ředitelka skupiny BR Group Katarína Poláčková uvedla, že náborovým bonusem cílí výrobní firmy na pozice, kterých je na trhu dlouhodobě nedostatek. Skupina působí v odvětvích průmyslových textilií, automobilového průmyslu a lehkého strojírenství a nejvíce potřebuje svářeče, zámečníky, brusiče, operátory ohraňovacích strojů, elektrikáře a šičky.

„U různých profesí se tento bonus pohybuje v rozmezí od deseti do padesáti tisíc korun. Příspěvek se ale nevyplácí jednorázově, nýbrž se rozpouští po částech, po dosažení určitých milníků, například po uplynutí zkušební doby, po půl roce, po roce. Nejenom u uvedených profesí začínají brát kandidáti nástupní bonus v podstatě jako standard,“ uvedla Poláčková.

Nástupní bonus až padesát tisíc korun rozložený na delší období zkouší aktuálně i strojírenská společnost Spojmont Ostrava.

Výhody pro matky s malými dětmi

V další firmě z BR Group Conrop z Bolatic na Opavsku jsou nejdůležitější profesí šičky, výrobce vaků se s nedostatkem zaměstnanců potýká dlouhodobě. „Využíváme náborový příspěvek ve výši deset tisíc korun nebo umožňujeme výrobním dělníkům zkrácenou pracovní dobu, což oceňují hlavně matky, které ráno potřebují více času, aby se postaraly o děti. Rovněž nabízíme pracovní uplatnění pro odsouzené po výkonu trestu,“ řekl výkonný ředitel firmy Karel Pavlíček.

Společnost Ostravské komunikace nedávno dokonce příspěvek zvýšila z 30 na 45 tisíc korun. Dvacet tisíc ale může získat i zaměstnanec, který nového kolegu přivede. „Náborové příspěvky se vyplácí ve dvou až třech splátkách, které jsou vázány na to, že se nově příchozí zaměstnanec zapracuje a osvědčí. Společnost sází i na 13. a 14. platy, pětitýdenní dovolenou a systém benefitů,“ řekla mluvčí Eva Kijonková.

Liberty přijala 170 nových zaměstnanců, stále jich však desítky chybí

Hutní podnik Liberty Ostrava nabízí novým zaměstnancům v důležitých pozicích po odpracování konkrétní doby nástupní bonus dvakrát pět tisíc korun a zaměstnancům v klíčových pozicích dokonce dvakrát deset tisíc korun.

„Od počátku května do konce července jsme přijali více než 170 nových pracovníků, nicméně stále potřebujeme obsadit několik desítek pracovních míst ve výrobě. Hledáme například hutníky, valcíře kovů, koksaře, jeřábníky, zámečníky, elektrikáře, montéry a obráběče kovů,“ řekla mluvčí Liberty Barbora Černá Dvořáková. Společnost tak zvýšila příspěvek pracovníkům za doporučení nové síly z pěti na sedm tisíc. 

Zaměstnanost je vysoká, není koho doporučit

Peníze zaměstnancům za doporučení nového pracovníka nabízí také bílovecký výrobce doplňků stravy a doplňkových krmiv mcePharma, a to tři až pět tisíc korun. „Zaměstnanost je ale v této chvíli asi tak vysoká, že ani nikdo nedokáže doporučit nikoho, kdo by byl volný, a když už je volný, tak nemá potřebnou kvalifikaci nebo zkušenosti,“ řekla výkonná ředitelka společnosti Andrea Doležalová.

McePharma buduje ve Fulneku-Stachovicích nový komplex pro vývoj, výrobu a distribuci téměř za 250 milionů korun. Během tří let v něm chce zaměstnat až 150 lidí. Sehnat je bude podle ředitelky těžké. „Spousta lidí se přihlásí, domluvíme se na nástupu, oni podepíšou pracovní smlouvu a deset hodin před nástupem do práce napíšou, že si to rozmysleli,“ popsala.